ООН и ОССЕ осъдиха затварянето на медии в Турция

01-12-2016Istanbul
Снимка: World Bank/Simone D. McCourtie

Вчера (28.07.), двамата топ експерти по медийна свобода на ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) осъдиха продължаващите репресиите срещу журналисти и медии от страна на правителството на Турция, в резултат на неотдавнашния опит за преврат.

Според Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН (OHCHR), данните показват, че правителството е наредило затварянето на три информационни агенции, 16 телевизионни канали, 23 радио канали, 45 вестници и 15 списания. След опита за преврат от 15 юли, властите са издали заповеди за арест на 89 журналисти и вече са арестувани няколко от тях, блокиран е достъпът до повече от 20 новинарски сайтове, отнети са лицензите на 29 издателства и са анулирани редица изявления за акредитации.

„Едновременните арести на независими журналисти и спиранията на печатни и електронни медии нанасят голям удар срещу обществения дебат и отчетност на правителството.“, заявиха експертите – Дейвид Кей, специален докладчик на ООН за правото на свобода на мнение и изразяване, и Дуня Миятович , представител на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите – в съвместно изявление.

„Призоваваме турските власти да преразгледат тези решения и да потвърдят задълженията си към свободата на медиите.“, казаха те.

На многобройни академични институции, училища, организации на гражданското общество също бе наредено да затворят с постановления, издадени след приемането на мерките, които бяха взети при извънредното положение на 23 юли.

„Опитът за преврат не може да оправдае такава широка атака срещу почти всички гласове, не само критични, но аналитични и журналистически.“, заяви Кей. „Широкото и рязко естеството на мерките, липсата на дори основни елементи на справедлив процес, са шокиращи и безпрецедентни в последно време в Турция.“

„Съвсем ясно е, че тази вълна на ограничения срещу медийни групи не отговаря на основните международни стандарти относно ограничителни мерки, дори по време на извънредна ситуация.“, каза Миятович.

И двамата експерти изразиха своята готовност да обсъдят своите опасения с турските власти.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова