[:bg]ООН: Конвой с помощи пристига в Източна Гута[:]

[:bg]Днес в град Дума се очаква пристигането на конвой от 46 камиона, които прекарват здравни и продоволствени запаси, както и храна за 27 500 души, съобщи Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН (OCHA). „Надяваме се, че конвоят ще продължи, както е планирано, и ще бъде последван от други конвои. Нашите екипи на място са готови да направят всичко необходимо, за да се случи това“, заяви хуманитарният координатор на ООН в Сирия Али Ал-Затари.

Близо 400 000 души в Източна Гута, в близост до столицата Дамаск, са хванати в капана на това, което Генералният секретар на ООН, Антонио Гутереш, е определил като „ад на земята“.

На 24-ти февруари Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, в която се призовава за 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия, в допълнение към други мерки, включително вдигането на обсади, особено в източната част на Гута.

Въпреки това, регионалният хуманитарен координатор на ООН за кризата в Сирия, Панос Моумтзис, който се намира в Йордания, отбеляза, че една седмица по-късно все няма прекратяване на военните действия, докато насилието ескалира в някои области. „Вместо много необходимото оттегляне, ние продължаваме да виждаме все повече боеве, повече смърт и по-тревожни съобщения за глад и болници, които биват бомбардирани. Това колективно наказание на цивилни е просто неприемливо“, каза той в изявление, публикувано в неделя. „ООН и хуманитарните партньори са готови да помогнат на 13,1 милиона нуждаещи се хора в Сирия, но не могат да го направят сами. Ние със сигурност не можем да направим това, докато борбата продължава.“

От OCHA съобщиха, че ООН и техни партньори са получили одобрение за предоставяне на помощ на 70 000 души в нужда в град Дума.

ООН получи уверения, че оставащите доставки за всички одобрени хора в нужда, ще бъдат доставени на 8-ми март, сочи прессъобщение на службата на ООН.

От началото на тази година, единствената доставка на помощи на ООН за Източна Гута беше на 14-ти февруари, когато конвой с доставки за 7200 души достигна до град Нашабия.

Междувременно ООН призова всички страни в Сирия да улеснят безусловния, безпрепятствен и устойчив хуманитарен достъп на всички нуждаещи се хора в цялата страна.

Сирийският конфликт започна през март 2011 г. и доведе до това, което беше описано като най-тежката хуманитарна криза на нашето време. Въпреки продължаващото насилие, ООН продължава да предоставя всеки месец животоспасяваща помощ на милиони хора в нужда.

 

Източник: UN News

Изготвил: Светослава Димитрова[:]