[:bg]ООН към Виетнам: Пуснете Мама Гъба![:]

0
1534
Снимка: Rebecca Barray/Flickr

[:bg]Експерти на ООН по правата на човека настояват Виетнам незабавно да пусне на свобода популярната местна активистка и блогърка Нюйен Ньок Ню Куен (Nguyen Ngoc Nhu Quynh). Куен, по-позната с интернет псевдонима си Мама Гъба (Me Nam, или Mother Mushroom), е задържана през октомври м.г. по обвинение за разпространение на пропаганда срещу правителството.

Снимка: Rebecca Barray/Flickr

Коя е Мама Гъба?

Куен започва да се занимава с активизъм и да пише блогове през 2006 г., а работата ѝ се фокусира върху опазването на природата и правата на човека. Отразява протести и организира мирни демонстрации, прави тениски с послания срещу държавен проект за добив на боксит, пише за смъртни случаи на задържани от полицията хора. Активистката е и един от основателите на Виетнамската мрежа на блогърите (Network of Vietnamese Bloggers) – група, поощряваща свободата на словото в еднопартийната комунистическа държава, където правителството контролира всички медии. Заради непримиримостта си в социалните медии, Куен многократно е била заплашвана, следена и дори нападана; налагани са ѝ забрани да пътува извън страната.

Трябва да отдадем чест на куража и постоянството, с които от години Мама Гъба защитава без страх околната среда и правата на човека,“ обръщат внимание специалните докладчици на ООН. През 2015 г. Куен получава наградата Защитник на гражданските права на годината (Civil Rights Defender of the Year), присъждана ежегодно от независимата експертна организация Civil Rights Defenders. В края на март т.г. активистката бе и една от 13-те жени, удостоени с наградата International Women of Courage Award на Държавния секретар на САЩ. От Виетнам разкритикуваха решението на САЩ да изберат Куен за наградата, наричайки „неподходящо и неползотворно за развитието на отношенията между двете страни” награждаването на човек, разследван за нарушение на виетнамските закони.

Преди задържането си, активистката критикува властите в Ханой, заради тежката екологична катастрофа, сполетяла страната през април м.г. Тогава повече от 100 т мъртва риба осея централната крайбрежна ивица на Виетнам. Няколко месеца по-късно отговорност пое фабрика за стомана, собственост на най-големия тайвански инвеститор във Виетнам, която изхвърлила токсични отпадъчни води в Южнокитайско море. Според Министерството на околната среда възстановяването на природата, рибарството и туризма и нивата на заетост в засегнатите провинции ще отнеме десет години. Куен призовавала правителството да съди тайванската компания.

Критики към задържането

Шест месеца след ареста, на Куен все още не са ѝ разрешени посещения от семейството ѝ или от адвокат. „Тревожим се за физическото и психологическото ѝ състояние и осъждаме нарушенията на основното ѝ право на справедлив процес,“ казват експертите на ООН. Правото на справедлив процес и свързаното с него право на лична свобода и сигурност, установени в Международния пакт за граждански и политически права, предвиждат, че на всеки задържан трябва да се осигури възможност да се среща насаме със своя адвокат, в най-кратък срок да бъде изправен пред съд, след което да бъде съден в разумен срок от време или да бъде освободен.

Според Amnesty International задържаните за престъпления срещу националната сигурност във Виетнам могат да бъдат лишени от достъп до външни лица в продължение на две години преди да се стигне до съдебен процес. От неправителствената организация припомнят още, че свободата на словото в азиатската държава е силно ограничено и че престъпният състав „разпространение на пропаганда“ често се използва, за да бъдат заглушени гласовете на дисиденти, активисти и блогъри, критични към Виетнамската комунистическа партия. Поне още трима блогъри са били задържани през 2016 г. за журналистическата си дейност.

Източници[:]