ООН осъди атентата в Афганистан

0
890

unama

Мисията на ООН в Афганистан (UNAMA) осъди терористичната атака от  19 април, за която талибаните поеха отговорност.  Припомняме, че камион натъпкан с експлозиви се взриви до офис на Националната дирекция за сигурност в Кабул. Атентатът отне живота на 64 души и рани над 300 други.

„Атаката показва опустошението, което употребата на експлозиви в населени места причинява, и демонстрира за пореден път пълното незачитане на живота на цивилните граждани“, заяви пред пресата Тадамичи Ямамото, заместник-специалният пратеник в  Афганистан.

Атентатът е извършен в пиков час на оживена улица, като след експлозията е имало и нападение на въоръжени мъже. За цялата операция поеха отговорност талибаните, които по-рано тази седмица обявиха началото на своята пролетна офанзива срещу правителството. Специалният пратеник Ямамото приравни атаката с военно престъпление заради използването на висок клас взривове на оживено място, отркито целящо да нанесе тежки щети на цивилното население. Мисията на ООН в Афганистан за пореден път призова талибаните да прекратят всички атаки в населени места.

Мисията поднесе своите съболезнования на семействата на убитите и пожела бързо възстановяване на ранените.

Източник: UN News Centr

Изготвил: Стоян Ангелов

e