[:bg]ООН предприема нови мерки в Южен Судан[:]

0
1368

[:bg]

27571674641_3a59ceddc4_z
Снимка: UNMISS/Flickr

След публикуването на независимия доклад, който разкри, че Мисията на ООН в Южен Судан (UNMISS), се е провалила в опитите си да защити цивилното население от избухналото смъртоносно насилие в и около столицата Джуба, този юли, Ервé Ладсус, заместник-генералният секретар на ООН за мироопазващи операции, обяви създаването на работна група, която да отговаря за изпълнението на препоръките, заложени в доклада. По този начин се търси по-голяма прозрачност и отчетност от страна на ръководството на мисията.

По време на пресконференцията по повод събитията в Южен Судан, Ервé Ладсус подчерта, че ООН иска “да задвижи нещата, колкото е възможно по-скоро”. Именно поради тази причина бива “сформирана работна група с предварително изготвен график за осъществяване на препоръките, заложени в независимото разследване относно кризата в Джуба”.

Дискусиите между Ладсус и Съвета за сигурност на ООН са породени от публикувания на първи ноември доклад, анализиращ събитията в столицата на Южен Судан. Въпросният доклад констатира “сериозни недостатъци” в ръководството UNMISS, а също и в реакцията от страна на мисията като цяло на ескалиращото там насилие.

Припомняйки си други подобни актове на агресия, случили се на територията на Южен Судан, сред които и това през февруари месец в град Малакал, Е. Ладсус, заяви че “когато се сещаме за инцидента през юли, който беше изключително тежък, трябва също да си спомним, че основната отговорност за това, което се случи пада върху правителството на Южен Судан и други политически актьори в страната”. Според заместник-генералния секретар за мироопазващи мисии точно тези политически актьори “предават собственият си народ като позволяват подобни ситуации да се случат”.

Въпреки това, г-н Ладсус отправи критики и към UNMISS, потвърждавайки, че мисията среща “системни проблеми”, които трябва да бъдат обсъдени, както с държавите участници, така и със Съвета за сигурност, тъй като “те са тези, които предоставят мандати за провеждане на мироопазващи операции, когато всъщност мир няма.”

В допълнение, той описа ситуацията на територията на Южен Судан като “изключително тежка”, тъй като в различни части на страната все още бушуват конфликти. Наблюдава се и повишаване на случаите на враждебна реч, “което може да подхрани етнически напрежения, или дори по-лошо, за това трябва ситуацията да се следи внимателно и отблизо”.

Попитан за отстраняването на ръководителя на UNMISS — генерал-лейтенант Джонсън Могоа от Кения, г-н Ладсус, отговори, че макар “всички ние [да] носим отговорност до някаква степен, в случая на ръководителя на мисията, заключенията бяха просто неоспорими”.

В същото време, Ервé Ладсус, заявява, че съжалява за решението на Кения да оттегли военната си подкрепа от мисии на ООН, защото страната има “голям принос в предоставянето на военни сили за мироопазващи операции. Това е тяхно суверенно право, но разбира се, аз съжалявам за взетото решение”. ООН все още е в процес на оценяване на последиците, произтичащи от решението на Кения, за регионалните сили за защита, които бяха припознати и приети като неизменна част от UNMISS в началото на септември.

Материалът изготви: Александра Александрова

Източници[:]