ООН продължава работата по изпълнение на Целите за устойчиво развитие въпреки борбата с коронавируса

0
964
Източник: UNECA

Много хора се питат какво се случва с изпълнението на Целите за устойчиво развитие (ЦУР) насред пандемията от COVID-19. Дали работата по тях продължава по график, дали ще се забави, дали изобщо няма да бъде изоставена?

Това не са лесни въпроси, особено като се има предвид, че пикът на коронавируса все още не е преминал и не е ясно в крайна сметка какви социални и икономически щети ще нанесе на човечеството.

Наскоро Сара Менделсон, професор по обществена политика към университета Карнеги Мелон и бивш представител на САЩ в Икономическия и социален съвет към ООН, публикува своя прогноза за ефекта на коронавируса върху ЦУР. Най-лошият сценарий със значителни човешки жертви би довел до почти напълно изоставяне на целите в по-голямата част на света, особено сред по-бедните страни в Африка, Азия и Южна Америка. Техният напредък от 1990 г. насам на практика ще бъде ликвидиран и тяхното развитие ще се върне 30 години назад, довеждайки до колапс на отворените общества.

Умереният сценарий, който повечето експерти очакват, е след края на кризата с коронавируса държавите по света да продължат с работата си по постигането на ЦУР както досега: без особена промяна и постигането им по план до 2030 г.

Известен брой учени и политици обаче се надяват пандемията да доведе до засилена международна мотивация за постигането на 17-те Цели за устойчиво развитие. В коментара си за сайта на Общия фонд за ЦУР проф. Менделсон изтъква, че почти няма специалист, който да не се съгласи, че страните по света можеха да се справят много по-лесно с коронавируса, ако към този момент Целите бяха изпълнени в по-голямата си степен. Може би дори нямаше да се стигне до пандемия.

ООН неколкократно изтъкна, че COVID-19 няма да измести фокуса на нейното внимание от ЦУР, които всъщност са ключа към решаването и предотвратяването на подобен род кризи. Именно затова организацията в последните няколко седмици не само че не забави усилията си за постигането на Целите – ами ги засили.

„ООН и нашата глобална мрежа от офиси ще подкрепи всички правителства, за да сме сигурни, че световната икономика и хората, на които служим, ще излязат по-силни от кризата“, каза генералният секретар Антонио Гутериш в свое скорошно изявление, като подчерта, че коронавирусът може да е катализаторът за промяна на общественото мнение в полза на активни действия за постигане на ЦУР до 2030 г.

Източник: TRT

До момента ООН е предприело редица конкретни мерки, свързани с подкрепата за 17-те Цели, част от които бяха публикувани в сайта на организацията:

Цел 3: Осигуряване на здравословен живот и насърчаване благосъстоянието на всички във всяка възраст

Световната здравна организация (СЗО), която оглави борбата с COVID-19, назначи свои експерти да подпомагат правителствата на всички континенти в координираните мерки, които взимат срещу заразата. Наскоро тя обяви старта на своята инициатива „Предай съобщението, за да изритаме коронавируса“ заедно с ФИФА.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус демонстрира опасността от вируса с просто изчисление за неговата заразност: след първия регистриран случай са били нужни 67 дни на вируса да засегне още 100 000 души, след още 11 дни болните са били вече 200 000, а едва 4 дни по-късни той вече е засегнал 300 000 души по света.

Затова Гебрейсус подчертава нуждата от по-настъпателни мерки: „Не можеш да победиш във футболен мач само като се защитаваш. За да спечелим, трябва да нападнем вируса с агресивни и таргетирани тактики – тестване на всеки заподозрян болен, изолиране и грижа за всеки потвърден случай, проследяване и поставяне под карантина на всеки близък контакт.“

Цел 4: Осигуряване на приобщаващо и справедливо качествено образование и насърчаване на възможностите за обучение през целия живот за всички

Според ЮНЕСКО близо 1,25 милиарда учащи се, или 72,9% от всички ученици и студенти по света, са повлияни от ваканциите и мерките, взети срещу коронавируса от 20 март насам. Генералният секретар на ЮНЕСКО Одри Азулай заяви силната си подкрепа за правителствата по света, които прибягват до дистанционно обучение, научно сътрудничество и обмен на данни като мерки в борбата с коронавируса, но и като опит за поддържане на нормалните занятия в училища и университети: „В настоящата криза, която е преди всичко криза на общественото здраве, ние мислим първо за болните. Редно е да не забравяме обаче, че кризата засяга пряко и делата на ЮНЕСКО, затова трябва да поддържаме своята дееспособност“.

Цел 5: Постигане на равнопоставеност на жените и мъжете и равни права за всички жени и момичета

ООН-Жени изтъква огромната отговорност на женската половина от човечеството в борбата с COVID-19 и стабилността в държавите по света. Те работят денонощно в сферите на здравеопазването, майчинството, грижата за старите, онлайн обучението, грижата за децата, фармацията, хранителните магазини и социалните услуги. Кризисната ситуация и създалите се тежки и опасни условия на труд увеличават риска за злоупотреба с правата на жените и момичетата, които ООН-Жени си е поставило за цел да защитава. Затова от организацията са предоставили своята подкрепа на местните правителства в усилията им да защитават своите гражданки по-ефективно.

Източник: World Bank/Arne Hoel

Цел 6: Осигуряване на наличие и устойчиво управление на вода и канализация за всички

Един от най-ефективните начини за забавяне на разпространението на заразата е да си мием и дезинфекцираме ръцете. Въпреки това 3 милиарда души по света нямат достъп до дори най-простите средства за миене на ръце и хигиена по домовете си. Поради тази причина членовете на ООН-Вода и техните партньори са решени да приложат Глобалната ускорителна рамка за ЦУР 6, която ще обедини международната общност в усилията ѝ към постигане на Целите за устойчиво развитие до 2030 г.

Цел 8: Стимулиране на траен, приобщаващ и устойчив икономически растеж, пълноценна и продуктивна заетост и достоен труд за всички

По данни на Международната трудова организация (МТО) поне 25 милиона души може да загубят работата си заради икономически трусове, свързани с коронавируса. Старшият икономист на МТО Джанин Берг предупреждава, че хората с неформална заетост нямат нужната социална защита в случай на криза. Според нея, всяка държава трябва да предоставя базисно ниво на социална сигурност за всички, като прогресивно осигури адекватни нива на защита за възможно най-много хора. „Кризата с коронавируса е добро време да се вслушаме в това и да преструктурираме своите системи“, коментира тя.

Цел 10: Намаляване на неравенствата между и в рамките на държавите

По време на криза най-високата цена плащат най-уязвимите: жени, деца, хора с увреждания, маргинализираните и бежанците. Офисът на комисаря по въпросите на бежанците към ООН и Международната организация по миграцията работят усилено, за да изготвят план, който да спре разпространението на заразата сред бежанските и мигрантските лагери. По предварителна оценка мерките ще струват на международната общност 2 милиарда долара. Те включват медицинска грижа, проверки на пристигащите, карантинни зони, тестване и лекуване.

Източник: UN Photo/JC McIlwaine

Цел 16: Насърчаване на мирни и приобщаващи общества за устойчиво развитие, осигуряване на достъп до правосъдие за всички и изграждане на ефективни, отговорни и приобщаващи институции на всички равнища

Целта се заема със задачата да подсигури мирен живот на всички хора. Генералният секретар на ООН призова за незабавно премирие сред всички конфликтни зони на планетата, за да може световната общност да се бори заедно срещу коронавируса. „Яростта на вируса илюстрира безумието на войната. Време е да замразим военните конфликти и да се фокусираме върху истинската опасност за нашия живот“, отбеляза Антонио Гутериш.

Цел 17: Укрепване на средствата за изпълнение и възобновяване на глобалното партньорство за устойчиво развитие

За да направим 17-те цели реалност, е необходимо участието на всички: правителствата, частния сектор, гражданското общество и хората по целия свят. Борбата с COVID-19 не е изключение, а ярък пример за това. Поради тази причина ООН ще инвестира допълнителни средства и усилия в промотиране на ЦУР сред обществата на всички континенти с надеждата да заинтересова възможно най-много хора в програмата, която се очаква да приключи през 2030 г.

Българска платформа за международно развитиe