Послание на Антонио Гутереш по случай Световния ден на бежанците

0
3032

На Световния ден на бежанците мислите ми са с всичките повече от 70 млн. жени, деца и мъже – бежанци и вътрешно разселени, които са били принудени да бягат от война, конфликт и преследване.

Това е удивително число – два пъти повече от цифрите преди 20 г.

Повечето от принудително разселените идват от държави, които се броят на пръстите на едната ръка: Сирия, Афганистан, Южен Судан, Мианмар, Сомалия. През последните 18 месеца още милиони бягат и от Венецуела.

Бих искал да обърна внимание на хуманността на държавите, които приемат бежанци, дори когато се борят със собствените си икономически предизвикателства и проблеми със сигурността.

Ние трябва да предоставим равни на тяхното гостоприемство развитие и инвестиции. За съжаление, техният пример не бива следван от всички. Трябва да възстановим достойнството на режима за международна закрила. Глобалният пакт за бежанците, който бе приет през декември, предлага съвременен план за справяне с потоците бежанци. Това, от което имат най-голяма нужда бежанците, е мир.

Милиони хора по света се присъединяват към кампанията на ВКБООН по случай Световния ден на бежанците и правят крачки, малки и големи, в солидарност с бежанците.

А ти ще направиш ли крачка заедно с тях също?

Антонио Гутереш

Генерален секретар на ООН