[:bg]Последен кръг от онлайн консултации към Youth4Peace [:]

0
1091

[:bg]

Онлайн порталът Youth4Peace, създаден в подкрепа изпълнението на историческата Резолюция 2250 относно младежта, мира и сигурността (2015 г.) стартира инициатива за онлайн консултации, която цели да обогати наличната база данни за ролята на младите хора в поддържането на мира и да подкрепи разработването на Progress Study on Youth, Peace & Security.

В рамките на инициативата младежи и други заинтересовани страни имат възможност да изкажат своето мнение по общо 5 глобални теми, свързани с ролята на младите хора в поддържането на мира. От 07.04 насам, когато стартира инициативата, всяка една от темите се представя в страницата и е отворена за дискусия в продължение на три седмици. Последният кръг от онлайн консултации се провежда в момента, между 30 юни и 20 юли 2017 г. и е на темаПоловата динамика в младежкото изграждане на мира“. 

Останалите теми, по които през последните месеци младежи от цял свят се ангажираха, са:

  • Тема 1 – „Ролята на младите хора относно превенцията на насилствения екстремизъм” (7 -27 април);
  • Тема 2 – „Ангажираността на младите хора в мирните процеси” (28 април – 18 май);
  • Тема 3 – „Участието на младите хора в изграждането на мира чрез избирателните цикли” (19 май – 8 юни);
  • Тема 4 – „Ролята на образованието в изграждането на мира”  (9-29 юни);

Как можеш да участваш?

  • Последвай този линк;
  • Регистрирай се тук, за да се включиш в дискусията;
  • Ако предпочиташ да коментираш анонимно, можеш да използваш псевдоним при създаването на профила си, но е препоръчително да отбележиш възрастта си за статистически цели и анализи.

Допълнителна информация

Историческата резолюция 2250 относно младежта, мира и сигурността, приета през 2015 г. от Съвета за сигурност на ООН, гласи, че „младите хора играят важна и позитивна роля в поддръжката и разпространението на международния мир и сигурност” и решава да предостави на младите поле за действие в пет направления: участие, защита, превенция, партньорство и освобождаване и реинтеграция. Това повратно решение мотивира държавите членки да предоставят повече възможности на младежта относно процесите по взимане на решения на локално, национално, регионално и международно ниво.

В този контекст, с цел популяризиране на изпълнението на Резолюция 2250, през 2016 г. се създава онлайн портала Youth4Peace – резултат от съвместните усилия на United Nations Development Programme (UNDP)United Nations Peacebuilding Support Office (PBSO), Search for Common Ground (SfCG) и United Network of Young Peacebuilders (UNOY), работещи заедно в рамките на работна група относно младежта и мироопазването.

За повече информация и участие в дискусията – тук.[:]