По стъпките на културните маршрути, водени от принцеса Дана Фирас

На 30 септември в гр. София се проведе конференция на тема „Нови културни маршрути в Дунавския регион“, организирана от Министерството на туризма и Съвета на Европа. Преплитането на култура и туризъм бе основна тема по време на срещата, а дискусиите се съсредоточиха върху идеята за създаването на два нови културни маршрута в Дунавския регион: първият – вдъхновен от Желязната епоха, а вторият – проследяващ стъпките на Кирил и Методий.

Събитието, което несъмнено предизвика най-голям интерес в рамките на конференцията, беше мастърклас на Нейно Кралско Височество принцеса Дана Фирас на Йордания. Принцесата е директор на „Петра Нешънъл Тръст“ – неправителствена организация, основно посветена на опазването на древния град Петра – и посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Като глас за опазването на световното културно наследство, в презентацията си принцесата не пропусна да обърне внимание на „своята“, 18-та Цел за устойчиво развитие.

Според Нейно Кралско Височество темата за опазването на културното наследство е толкова важна, че спокойно може да застане редом до 17-те Цели за устойчиво развитие, приети от ООН през 2015 г., които маркират най-наболелите проблеми на човечеството.

Също както всяка една от Целите взаимодейства с останалите, така и своеобразната 18-та цел, смята принцеса Фирас, си влияе с всички други, но най-вече с № 4 – „Качествено образование“ и № 11 – „Устойчиви градове и общности“. Принцесата подчерта, че всяка една от Целите има своето културно значение. За да бъде изпълнена програмата на ООН за Целите за устойчиво развитие, първо всеки човек трябва да припознае Целите и да опазва и създава своята идентичност.

Ярък пример за изграждане на идентичност, който даде Нейно Кралско Височество, са сирийските деца в Йордания, чиито родители са пострадали от въоръжени конфликти в родината си. По дефиниция на ЮНЕСКО, същността на културното наследство е именно това кои сме ние. „Петра Нешънъл Тръст“ спомага за осъществяването на т.нар. „социални фабрики“, където децата се учат да създават и възобновяват идентичността си. Така работата върху качествено образование, устойчиви градове и общности и опазването на културното наследство играе важна роля за по-ефикасното изпълнение на останалите петнадесет Цели в глобален план.

Промоционално видео на програмата за културни маршрути на Съвета на Европа

Чрез своя мастърклас принцесата представи някои работещи практики дори и в зеления туризъм. Фирас даде конкретен пример за това как липсата на излаз на море в Йордания е вид инструмент за зеления туризъм, тъй като хората оценяват липсата на вода и нейната важност.

Два основни белега се открояват в днешното глобално население според Нейно Кралско Височество принцеса Дана Фирас – локална култура и поколения на практиката. За по-успешна работа, принцесата насърчи партньорство между страните в Дунавския регион за изграждането на транснационални културни маршрути. Точно такива са маршрутите „Кирил и Методий“ и „Желязна епоха“ , които бяха обсъдени на специални кръгли маси по време на конференцията.

Чрез културния маршрут по стъпките на Кирил и Методий е възможно да достигнем до 1/5 от населението на нашия континент. Това са 5000 км по стъпките на Кирил и Методий“, сподели г-жа Мартина Янохова, Директор на Европейски културен маршрут „Св.св. Кирил и Методий“. Маршрутът обхващат Чехия, Словакия, Италия, Гърция, Турция и България.

Промоционално видео на част от маршрута „Кирил и Методий“, заснето в Чехия

По проекта, свързан с Желязната епоха, някои държави като Австрия, Унгария и Хърватска вече са започнали работа и дори има разработено мобилно приложение. Чехия, Словакия и България предстои да се включат.

Културният туризъм става все по-широко разпространен по света. Г-жа Констанс Метзгер, участник в кръглата маса за „Желязна епоха“,  наблегна на влиянието на културното наследство върху икономиката на една страна и нейния растеж. Това се оказва вярно и за България. Всяка изминала година приходите от културен туризъм у нас се увеличават и понастоящем достигат до 1/3 от приходите за целия сектор. По данни на министъра на туризма, г-жа Николина Ангелкова, културният туризъм заема повече от 19 на 100 от БВП.

Според Нейно Кралско Височество принцеса Дана Фирас обаче трябва да се намери баланс между туризма и опазването на културното наследство, за да се постигнат и останалите Цели за устойчиво развитие. „За да започне процесът,  първо трябва да се промени и мисленето на хората.“ – каза принцесата.


Събитието отрази: Кристин Красимирова