Прием в чест на Деня на Независимостта и кандидата на България за Генерален секретар на ООН

0
1089
mm_1474617714
Снимка: Bulgarian Presidency/ В. Николов

 

По случай официалния празник и в чест на генералния директор на ЮНЕСКО и кандидат на България за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации Ирина Бокова, президентът даде прием в Постоянното представителство на Република България при ООН в Ню Йорк.

В присъствието на представители на дипломатическия корпус от цял свят и на български дипломати президентът апелира българите, където и да са по света, да се гордеят с независимостта на една от най-старите държави в Европа. „България е страна на кръстопът, страна с прекрасни хора и красива природа, където много цивилизации са оставили следите си и ние се гордеем с това“, каза президентът Росен Плевнелиев пред гостите на събитието и поздрави българите с официалния празник.

С работата си като генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова показа готовността ни да подаваме ръка и че българите могат да бъдат водачи и имат увереността, познанията и смелостта да гледат нависоко и да водят най-престижните международни организации, заяви държавният глава в приветствието си. По думите на президента Плевнелиев, изгубеният баланс в света и рекордният брой кризи правят надпреварата за лидерството на ООН непредвидима и трудна. „Кой друг, освен човек с отлична експертиза, може да поеме отговорността за това лидерство в интерес на целия свят“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

По -късно в изявлението си пред 71-вата сесия на Общото събрание на ООН държавният глава подчерта усилията на ЮНЕСКО под ръководството на Ирина Бокова за насърчаване на образованието и междукултурния диалог. 

Президентът завърши последната си реч пред Общото събрание на ООН  като държавен глава на Република България с призив към държавите членки да подкрепят избирането на жена от Източна Европа за Генерален секретар на ООН и акцентира върху качествата на българския кандидат, поради които тя заслужава доверие:

„През последните години се наблюдава нарастваща подкрепа от страна на международната общност за осигуряване на равни възможности за жените и мъжете при достъпа до висши ръководни позиции, включително за поста Генерален секретар на ООН. Резолюцията на Общото събрание по въпроса подчертава необходимостта при определянето на Генералния секретар да бъде осигурено равнопоставено и справедливо разпределение, основано на баланс по полов и географския признак, като същевременно бъдат изпълнени най-високите възможни изисквания.

След осем мъже Генерални секретари е дошло времето способна и уважавана жена от Източна Европа да оглави Обединените нации. България има много силен кандидат, истински лидер с богат опит в международните отношения и отлични умения за управление. Кандидат, който заслужава Вашето доверие и подкрепа“.

Източник: Президентство на Република България