[:bg]Приключиха преговорите за “укрепване” на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия[:]

Снимка: HIckson/flickr

[:bg]

Снимка: HIckson/flickr

В средата на тази седмица, приключиха преговорите, целящи укрепване на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия. Срещата се проведе на 24 януари в Астана — столицата на Казахстан, като завърши със споразумение, съдържащо конкретни мерки за наблюдение.

В разговорите взеха участие специалният пратеник на ООН в Сирия — Стафан де Мистура и представители на Руската федерация, Турция и Иран. Самият Мистура поздрави усилията на трите държави, както и тяхното решение за установяване на механизъм за наблюдение, който да гарантира изпълнението на постигнатото споразумение.

Staffan de Mistura,
Снимка: Staffan de Mistura; UN Photo / Jean-Marc Ferré

Приетите допълнителни текстове бяха оценени от специалния пратеник, който беше и председател на срещата, като стъпка напред към пълното прилагане на мерките, заложени в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, повечето от които бяха приети в края на миналата година.

Освен гореспоменатите участници, на срещата за първи път присъстваха и представители на опозицията в Сирия заедно с представители на сирийското правителство. По този повод Мистура привества политическият кураж, който са демонстрирали двете страни в конфликта, “сядайки заедно в една стая и изслушвайки доводите на отсрещната. Специалният пратеник на ООН добави също, че между двете страни няма разногласия по въпроса за укрепване на споразумението.

Мистура, не пропусна да спомене и че прекратяването на огъня в Сирия може да помогне допълнително в борбата на международната общност срещу тероризма, както в пределите на страната, така и в целия регион.

Необходимо е да се припомни, че по данни на Службата за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) над 650 000 души все още се намират в обсадени региони на страната, вследствие на което до тях не достигат почти никакви хуманитарни помощи. Приетите тази седмица мерки вдъхват надежда за осигуряване на по-голям достъп за предоставяне на помощи, така че да бъде обхванат и по-широк периметър в бъдеще.

Снимка: Stephen O’Brien; UN Photo / Jean-Marc Ferré

За сега обаче, ситуацията продължава да е усложнена. В четвъртък (26 януари), заместник-генералният секретар и координатор по отпускането на помощи — Стивън О’Брайън в официален адрес към членовете на Съвета за сигурност, съобщи че за съжаление, през последните месеци ООН твърде често не е в състояние да приведе тази надежда в хуманитарни действия. Въпреки наличието на така наречения “специален отряд” (task force), О’Брайън заяви, че нивото на достъп за хуманитарни помощи се е върнало до стойностите, които са били налице преди създаването на отряда. В тази връзка заместник-генералният секретар отправи общо четири препоръки, които предстои да бъдат обсъдени следващият месец.

На 8 февруари в Женева предстои да се проведе конференция, като поводът е именно резолюция 2254 (2015) на Съвета за сигурност. С нея ООН одобри създаването на пътна карта за мирния процес в Сирия. По същество се очаква да се разискват въпроси, свързани с управлението, изборите и конституцията на страната.

 

Източници: UN, UNOCHA[:]