Притокът на деца бежанци и мигранти в Гърция се е удвоил

0
2576

Около една трета от бежанците и мигрантите, удавили се в Егейско море тази година, са били деца, а броят на децата, кандидатстващи за убежище в Европейския съюз, е двойно по-голям в сравнение с 2014 г. – това гласи съобщение на УНИЦЕФ, предупреждаващо за нарастващите рискове, пред които са изправени младите хора с настъпването на зимата. „Досега зимата бе мека, но в момента това се променя, и помощта вече не трябва да се изразява само в топли дрехи, бебешки чорапи и одеяла, а и в осигуряване на чувство за стабилност и защита у децата след всичко, през което са преминали“, заяви говорителят на УНИЦЕФ Сара Кроу на брифинг в Женева.

Досега през тази година, децата съставляват над една четвърт от 730 000 пристигащи по море в Гърция и потоците от хора, насочващи се към Централна Европа през Македония, Сърбия, Хърватия и Словения, според последната актуална инфорация, оповестена от УНИЦЕФ и Международната организация по миграция (МОМ). След намаляването през изминалия месец, броят на пристигащите в Гърция сега се е увеличил отново, като 2 500 души са пристигнали само на 30 ноември, съобщи на брифинга говорителят на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) Уилям Спиндлър. 140 000 души са прекосили Средиземно море през ноември в сравнение с 220 000 през октомври, като намаляването на броя се дължи на времето и мерките на Турция срещу контрабандата.

Само през октомври, най-малко 90 деца са загинали в Източното Средиземноморие, като почти едно на всеки пет е било на възраст под две години. Повечето от удавилите се през тази година са от Сирия, Афганистан и Ирак и са на възраст под 12 г. „Непредвидимите преминавания на граници на Балканите, процедурите по преминаване и суровата зима са утежнили допълнително предизвикателствата пред мигриращите деца“, каза още Сара Кроу. „През изминалия месец, 52 на сто от тези, които преминават границите на Балканите, са били жени и деца, в сравнение с 27 на сто през лятото. Тази криза сега се превърна в криза на децата и техните майки.“

Особено изложени на риск са бебетата и малките деца, децата с увреждания и специални нужди, тези, отделени от семействата си по време на пътуването, изоставените деца, които са изчерпали средствата си, юношите и децата без придружител, жертвите на трафик. „Жените родилки са по-малко устойчиви на стреса от пътуването и рискуват да не бъдат в състояние да продължат да кърмят, тъй като семействата им биват повлечени по миграционните маршрути, през центровете за приемане и качвани масово на автобуси и влакове“, се казва в съобщението. „Деца се раждат всеки ден по миграционните маршрути – при много неблагоприятни условия – и поемат по този път още като новородени… С бързото наближаване на зимата съществува повишен риск тези деца да умрат в морето или на сушата, или да се разболеят сериозно от хипотермия или пневмония. Бебетата и малките деца са по-силно застрашени от удавяне, тъй като могат да се изплъзнат от ръцете на родителите им при корабокрушение.“

Общо 61 на сто от пристигащите бежанци и мигранти в Гърция са от Сирия, 22 на сто от Афганистан, 7 на сто от Ирак и 3 на сто от Пакистан – всички те са страни, засегнати от конфликти, несигурност и политически вълнения. Около 10 на сто – 15 000 – от над 143 000 пристигащи по море в Италия са деца: 29 на сто от Еритрея, 13 на сто от Сирия, 11 на сто от Египет, 9 на сто от Сомалия и 7 на сто от Нигерия.

Източник: UN News Centre

Снимка: UNICEF

Изготвил: Моника Антонова