Проблеми с достъпа на хуманитарна помощ в Сирия

0
1088
26099870991_93e3b37559_z
Снимка: UN Geneva/Flickr

В края на март приключи вторият кръг от преговорите за мир в Сирия, които се очаква да бъдат възобновени на 9 или 10 април. Макар постигнатият напредък в разговорите между двете страни, проблемът за дистрибуцията на хуманитарна помощ в страната все още остава нерешен. Дипломатите изразиха силно разочарование, поради загубата на постигнатото до сега предимство в хуманитарното направление на преговорите.

На 31 март се проведе среща между Международната група за поддържане на Сирия и Ян Егеланд, специалният съветник на пратеника на ООН за Сирия, относно хуманитарния достъп в страната. Той заяви, че в сравнение с 2015 г., когато ООН е имала достъп само до един обсаден район в Йармук, хуманитарните доставки сега достигат 150 000 човека в 11 от 18те обсадени района. Също така, конвоите са получили зелена светлина за доставки в три нови селища (Арбийн, Замалка и Забадин), като се очаква да започнат и в Деир Ез Зор. Въпреки това, специалният съветник изрази притиснения, че постигнатият напредък и инерция след Мюнхенската среща, ще бъдзт изгубени в близкото бъдеще.

Липсва всякакъв достъп до районите на Дума, Дара‘а и Хараста. В Дума, повече от 90 000 човека имат нужда от помощ. Съществуват и серия от административни проблеми, както и проблеми свързани със сигурността. Според ООН, в трите нови селища, има по-голям брой хора, нуждаещи се от хуманитарна помощ, отколкото Правителството е одобрило.

Според Ян Егеланд, един от най-важните проблеми е нарушаването на международното право, отнасящо се до медицинските и здравни услуги в обсадените райони. Той отказването на достъп на медицински персонал в обсадените райони, забраната за медицинска евакуация и изземването на операционно оборудване. „За последните 75 часа, три деца починаха от кръвозагуба в Мадая. Те си играели с неексплодирала бомба и били тежко ранени, но все още били живи. По-късно починали, поради забраната за медицинска евакуация“, добави специалният пратеник.

Следващата среща на Международната група за поддържане на Сирия свързана с хуманитарния достъп ще се проведе на 7 април. Ян Егеланд призова Правителството и опозиционните групи да излязат от безизходицата, за да е възможно хуманитарната помощ да достигне останалите обсадени района. Той сподели, че очаква Русия, Иран, Китай, Ирак, както и европейските държави, които имат контакт с Дамаск, да бъдат активно ангажирани с правителството на Сирия.

След Мюнхенската среща (съставена от Организацията на Обединените нации, Арабската Лига, Европейския Съюз и 18 други държави), която търси разрешение на проблема в продължение на месеци, е дадено разрешение за хуманитарна помощ в 12 от 18-те обсадени района.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Никола Данаилов