Светът се обединява в помощ на Бейрут

0
663

Няколко дни след ужасната трагедия в Бейрут, Ливан, където загинаха над 200 души, стотици са ранени, а мнозина остават в неизвестност. Светът е по-обединен отвсякога, за да помогне възстановяването на ливанската столица.

Експлозията разруши множество квартали и сгради. Щетите по домовете и обществената инфраструктура са значителни – шест болници са повредени или изцяло унищожени, стотици хиляди са останали без ток, вода или дом, много от които, деца.

Това изправя страната пред сериозни социални и икономически последици, и то по време на вече съществуващи граждански вълнения, икономически затруднения и епидемия с коронавируса„, заяви заместник генералният секретар на ООН, Амина Мохамед, по време на видеоконференция с държави, заявили готовност да подпомогнат ливанското население.

„Колкото по-бързо действаме, толкова по-добре можем да намалим човешкото страдание“

Цялостната мрежа от специализирани агенции на ООН работят заедно, за да помогнат на хората от ливанската столица да стъпят на краката си по-бързо. От момента на взрива, ООН работи непрекъснато, доставяйки неща от първа необходимост като медицински консумативи, оборудване за подслон и пакети с храна. Организацията подпомага и укрепването на мрежите за безопасност на уязвимите хора срещу социално-икономическата криза, която ще настъпи след овладяване на досегашното бедствено положение.

Наред с местното население, много мигранти и бежанци, които са дошли в страната и работят, също са станали жертви на експлозията. Ливан е домакин на 1,5 млн. души бежанци, дошли в страната след конфликта в съседна Сирия.

Някои от районите, които са силно засегнати от взрива, са включвали квартали, в които са били настанени бежанци. Ето защо, бежанците, които по принцип са изложени на риск, със сигурност, ще бъдат изложени на по-голям риск за тяхното здраве и сигурност след експлозията, твърди Международната организация за миграция (МОМ).

Сега повече от всякога трябва да гарантираме здравето, безопасността и сигурността на най-уязвимите хора в Ливан“, заяви генералният директор на МОМ, Антонио Виторино, като подчерта необходимостта от включване нуждите на мигранти и бежанци в по-широки планове за реагиране при извънредни ситуации.

Г-жа Мохамед призова подкрепата от организации и държави да се съсредоточи върху четири основни сектора – здравеопазване, осигуряване на храна, възстановяване на сгради и възстановяване на училища.

Към момента, Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) отпусна 6 милиона долара от Централния фонд за спешни действия (CERF) за финансиране на грижи за травми, подкрепа на болници, ремонт на пострадали домове и осигуряване на логистична подкрепа. Постоянният и хуманитарен координатор на ООН за Ливан, Наят Рочди, отпусна 9 милиона долара от Ливанския хуманитарен фонд за справяне с основните нужди в здравеопазването и за осигуряване на хранителна помощ за най-уязвимите. Световната програма за храните (WFP) подпомага с внос на пшеница, брашно и зърно, тъй като огромна част от зърнените култури в града – препитание на хората, са били в епицентъра на взрива и са били унищожени. Световната здравна организация (WHO) изпрати 20 тона медицински консумативи за покриване на 1000 травми и 1000 хирургични интервенции за ранените при експлозията. Основните приоритети за Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (UNHCR) са осигуряването на „подслон, здраве и защита“ на всички живеещи, сред които и бежанци.

Много световни лидери също се присъединиха и помогнаха със значителни ресурси на пострадалите при експлозията хора. Великобритания, Франция, Германия, Египет, Иран, Ирак и много други държави непрекъснато изпращат медицинско оборудване и екипировка, финансови средства, персонал, храна. Европейският съюз стартира програма за подпомагане на държавите след природни бедствия, както и програма, подпомагаща оценка за щетите след взрива, а Европейската комисия обеща допълнително финансиране от 30 млн. евро, с които да отговори на най-належащите нужди на засегнатите.

Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Minority Rights Group Europe.

Източници: UN, Reuters, BBC, UNHCR