СЗО: Двадесет страни в Централна и Южна Америка съобщават за случаи на вируса Зика

01-22-2016MosquitoPAHO

В двадесет страни в Централна и Южна Америка и около 10 в Африка, Азия и Океания са регистрирани случаи на вируса Зика според данни на Световната здравна организация на ООН (СЗО).

„Повечето от тях са единични случаи, но имаме и по-големи огнища в Бразилия, Колумбия, Ел Салвадор, Панама и Кабо Верде.“ Заяви говорител на СЗО Кристиан Линдмейер пред репортери в Женева.

„Наскоро в Бразилия има съмнения за 3893 случаи на микроцефалия (б.а. вродена малформация, при която обиколката на главата на детето изостава два пъти под нормата за съответната възраст), 49 смъртни случая в 20 щата на Бразилия, а имаме и данни за един случай от Хавай, пътувал по-рано до Бразилия.“ добави той, отбелязвайки, че връзка между Зика и микроцефалия все още се разследва.

Според СЗО екипи работят в Бразилия и други страни, включително и Френска Полинезия, където през 2013 г. и 2014 г. имаше голям бум от епидемия на вируса Зика, който атакува нервната система на няколко пациенти.

Зика се предава от същия комар, който разпространява и денга, жълта треска и чикунгуня. СЗО подчертава, че най-добрите превантивни мерки включват дълги ръкави и панталони, репеленти за насекоми и задължително спане под комарници. Държавите също правят всичко възможно, за да елиминират основанията за разпространение на комари.

Към този момент няма специфични ограничение за пътуване, издадено от СЗО, но националните центрове биха могли да издадат съвети за пътуване на собствените си граждани, въз основа на доказателствата, с които разполагат.

Очаква се през следващата седмица експерт да даде повече информация относно вируса в централата на ООН в Женева.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова