Сирийска криза: ЕК ще отдели 445 млн. евро за хуманитарна помощ

0
1307

European_Commission_1160 x 650

Тази седмица Европейската комисия (ЕК) оповести, че през 2016 г. ще задели 445 млн. евро хуманитарна помощ за кризата Сирия. Тези средства са част от ангажимента поет от Комисията, по време на конференцията „В подкрепа на Сирия и региона“ проведена по-рано тази година в Лондон, на която ЕС и държавите членки обещаха над 3 млрд. евро за сирийския народ през тази година.

По този повод еврокомисарят отговарящ за хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис каза: „Този ден бележи още едно важно тежко събитие за най-лошата за света хуманитарна катастрофа от Втората световна криза насам, продължаваща да се разпростира вече шеста година и засягаща 13 млн. сирийци, които се нуждаят от животоспасяваща помощ на територията на страната им. ЕС е решен да подкрепя сирийския народ толкова дълго време, колкото е необходимо. Сумата обезпечена днес ще подкрепи най-уязвимите сирийци вътре в самата държава, както и онези в съседна Йордания, Ливан и Турция. Сега повече от всякога имаме нужда от повече достъп до хуманитарна помощ, за да се надгради над усилията докато се прекратят военните действия в страната. “

Финансирането ще бъде канализирано посредством ООН, други международни организации и международни НПО, като ще представлява отговор на нужди от първа необходимост по отношение на хранителни помощи, здравеопазване, водно снабдяване, канализация и хигиена, както и на образованието. Разпределение на сумата (в евро) по страни : 140 млн. за Сирия, 87 млн. за Ливан, 53 млн. за Йордания, 165 млн за Турция.

В следствие на 5-годишния конфликт хуманитарната ситуация в Сирия е дълбоко обезпокоителна – повече от 50% от населението са вътрешно разселени хора или са потърсили подслон в съседни страни. Благодарение на животоспасяващата помощ предоставена от Комисията, на територията на самата Сирия около 2 млн. души са получили достъп до питейна вода, санитарни и хигиенни артикули, 850 000 души са получили храна, 1 млн. души са получили нехранителни стоки и подслон, а 350 000 деца са станали част от програми за закрила на детето.

В Йордания хуманитарната помощ от Комисията помага на повече от 350 000 сирийски бежанци, докато в Ливан, посредством партньорите й, европейските средства достигат до около 665 000 души. На територията на Турция хуманитарната помощ на ЕС финансира хранителните провизии, здравната помощ и защита чрез хуманитарните партньори сега е канализирано във фонда за бежанците в Турция. На 4 март 2016 г. ЕС обяви, че предоставя 40 млн. евро хуманитарна помощ чрез Световната програма по храните (WFP) към ООН, която работи в тясно сътрудничество с Турския червен полумесец, като част от първото разпределяне на Фонда.

ЕС е сред водещите донори за сирийската криза с общо над 5 млрд. евро (от Съюза и държавите членки) за хуманитарна, икономическа помощ и помощ за развитие.

Източник: European Commission News Centre

Превод: Велислава Симеонова