Сирия и пътят към мира

0
1211
Снимка: Youtube
Снимка: Youtube
Снимка: Youtube

Сирия. Макар конфликтът да има широк обществен отзвук и редица организации да помагат на пострадалите, ситуацията остава сериозна. Дори още по-стряскаща. Това доказва и последният доклад за цивилните жертви и ранени в Сирия. Ето защо ООН за пореден път призовава към спешни действия от страна на всички заинтересовани страни.

Върховният комисар на ООН за човешките права Зейд Раад Ал Хюсеин заяви, че в районите на Алепо, Хомс и Дамаск се наблюдава „чудовищно незачитане на живота на цивилни лица от всички страни в конфликта“.

„Миналата седмица в Алепо беше взривена бомба на пазара – най-натоварената зона в града, където бяха убити най-малко 44 души“, добавя той.

По-рано през изминалата седмица контролираните от опозицията части в Алепо унищожиха два про-правителствени самолета, болница и други медицински заведения. Беше убит и единственият останал педиатър в района, д-р Мухамад Мааз, както и много пациенти. В контролираните от правителството части на града също беше ударена болница и много цивилни бяха убити. „Накратко, насилието се покачва обратно към нивата, които видяхме преди прекратяването на военните действия”, допълни още Зейд. За нещастие, съществуват документирани многобройни нападения срещу болници и здравни заведения, както и множество организирани удари на публични места. Много невинни често стават обект на войната и са изложени на риск от глад, смърт и липса на медицински грижи.

„Ето защо в наше първостепенно задължение е да осигурим защита на цивилното население. Необходими са спешни действия  за осигуряване право на живот на хилядите потърпевши от конфликта. Трябва да се борим с безнаказаността, множеството нарушения на международното хуманитарно право и международното право за правата на човека през последните пет години в Сирия”, смята още Зейд.

В контекста на такова крайно положение,отказът на Съвета за сигурност да отнесе ситуацията в Сирия към Международния наказателен съд, е пример за най-срамна форма на реална политика. Върховният комисар призова международната общност да „се справи с ужасните страдания на сирийския народ с решителността, че не бива повече да се отлага: „Прекратяване на военните действия и на преговорите в Женева бяха единствената надежда, и ако те са изоставени сега, аз не искам да мисля колко още ужас ще видим в Сирия”, заключи Върховният комисар.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси, Стивън О’Брайън също изрази своето недоволство относно реакцията на Съвета за сигурност: „Умишлено лишени от храна и лекарства, мнозина се сблъскват с най-ужасяващите условия на глад и животът им е нещастен. Ние всички трябва да се срамуваме, че това се случва пред очите ни „, коментира той, като призова за спешно прекратяване на военните действия.

Въпреки огромното предизвикателство, ООН успява да допринесе за увеличаването на хората, които работят към болничните и здравни заведения и които  продължават да доставят животоспасяващи помощ и подкрепа на милиони хора в цялата страна. Според данни на ООН, Световната програма за хранителни помощи  (WFP) е помогнала на  3,7 милиона души през март. Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Световната здравна организация (СЗО) проведоха  кампания, която достигна до над 2,1 милиона деца. Тази седмица, УНИЦЕФ, СЗО и партньори започнаха имунизационна кампания, която има за цел да достигне два милиона деца, намиращи се в обсадените и най-трудно достъпните места в  районите с недостатъчно медицинско обслужване. Според оценките на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) помощ е била предоставена на 778,175 души в нужда от януари насам.

Въпреки всички тези мерки обаче, прекратяването на военните действия изглежда далеч, а пътят до него- все така осеян с множество препятствия: „Честно казано, аз не съм сигурен точно колко дълго, дни или седмици или месеци, търпението на народа на Сирия може да издържи тази хуманитарна катастрофа”, допълни О`Брайън.

 

Източници: UN News Centre (29.04.), UN News Centre (28.04)

Изготвил: Андреа Йовева