Службата на ООН по правата на човека изрази съжаление от смъртната присъда на мавритански блогър

11-08-Rupert-Colville
UN Photo

Вчера (26.04.), Службата на ООН по правата на човека изрази съжаление от потвърждаването на смъртната присъда за измяна на мавританския блогър, Мохамед Улд М‘Кайтир.

Според Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (ВКБООН), Улд М‘Кайтир бе осъден на първа инстанция от наказателния съд в Нуадибу през декември 2014 г. за статия, която той е публикувал в онлайн пространството. Блогърът изрази разкаянието си на няколко пъти, включително по време на изслушването на обжалването. Това заяви говорителят на OHCHR Рупърт Колвил по време на редовната седмична пресконференция в Женева.

„Бихме искали да подчертаем, че в рамките на Международния пакт за граждански и политически права, по който Мавритания е страна членка от 2004 г., смъртното наказание, ако не бъде премахнато напълно в дадена страна, може да бъде прилагано само при най-тежките престъпления.“, заяви говорителят.

„Надяваме се, че Върховният съд, който вече е сезиран по делото, ще премахне смъртната присъда на Улд М‘Кайтир.“,  добави той.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова