Среща на сирийската опозиция в Саудитска Арабия

0
1487
Riyadh,_Saudi_Arabia_(1419920786)
Снимка: Wikimedia Commons

Между 8 и 10 декември в Рияд се проведе тридневна конференция на основните фракции от умерените сирийски бунтовници. За първи път се прави подобен опит за обединение на разпокъсаната опозиция. Целта e да се излъчи общо политическо представителство, което да започне мирни преговори с правителството на Асад. Срещата, организирана от Саудитска Арабия, е част от ангажимента, поет миналия месец във Виена, където 17 държави решиха да инициират началото на мирен процес за Сирия.

Участие в конференцията взеха над 100 представители на различните групировки, всяка от които има различна идеология и свои собствени надежди и очаквания за бъдещето на страната. Най-голямата кюрдска фракция, която помага на САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“, както и съюзниците им от Сирийските демократични сили, не бяха поканени в Рияд. Вместо това, те проведоха отделна среща и обявиха създаването на съвместно политическо крило.

Сред участниците бяха основната опозиционна сила в изгнание – Сирийската национална коалиция, както и базираният в Дамаск Национален координационен комитет за демократична промяна – умерена групировка, която мнозина обвиняват в прекомерна толерантност към Асад и тесни връзки с правителството. Влиятелната консервативна ислямистка групировка Ахрар ал-Шам също взе участие, но в последния ден напусна конференцията като изтъкна като причина минимизирането на ролята й в процеса и предимството, което се дава на Националния координационен комитет и други фигури, които счита за поддръжници на режима. Впоследствие се появи информация, че групировката се е върнала на конференцията и е подписала финалния документ.

Срещата завърши с общо изявление, подписано от всички участници, в което те потвърдиха желанието си да формират обща преговорна делегация, но категорично отхвърлиха възможността за участие на Башар Асад и съюзниците му в преходния политически процес. Предвижда се да се излъчат 25 лидери на опозицията – 6 членове на Сирийската национална коалиция, 6 от различните бунтовнически фракции, 5 от Националния координационен комитет и 8 независими фигури. Ще бъде формиран и друг отделен екип от 15 преговарящи. В първите 10 дни на януари специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура ще насрочи среща между делегацията и представители на правителството.

Междувременно Башар Асад за пореден път в свое изявление отхвърли варианта за преговори с опозицията и ги нарече терористи, които трябва незабавно да свалят оръжието, за да бъде дадено начало на мирния процес.

Следващите месеци ще покажат доколко сирийската опозиция е готова да защитава интересите на сирийския народ и ще съумее ли да се противопостави успешно на външните влиятелни фактори, чието единствено желание е реконструкцията на Сирия според собствените им интереси.

Изготвил: Радост Карамихалева

Източници