С благодарност от Бан Ки-Мун, осмият Генерален секретар на ООН

0
2253

С края на изминалата 2016 г. и встъпването в новата година с новия Генерален секретар на ООН – Антонио Гутереш, 10-годишният мандат на осмия Генерален секретар на ООН Бан Ки-Mун приключи. Мандат, белязан от бурни години за глобалната дипломация, мироизграждането и мироопазването. Ето и прощалното му обръщение към всички членове, доброволци и подкрепящи Асоциациите за Обединените нации по света:

Уважаеми членове и симпатизанти на Асоциациите за Обединените нации,

Подготвяйки се да напусна поста си след десет години, бих искал да изразя своята искрена благодарност към членовете и симпатизантите на Асоциациите за ООН по света, за Вашата непоколебима подкрепа, която се увеличи още по-стремглаво в тази ера на нарастващи изисквания към нашата Организация и нарастващо чувство за взаимосвързаност в целия свят.

Дружествата за ООН са сред най-добрите приятели на Организацията на Обединените нации. Станах свидетел на това в моите пътувания и в дискусиите ми с хора, които са придобили по-добро разбиране за значението на нашата глобална мисия, благодарение на Вашата неоценима подкрепа.

Вашите членове са мотивирани от ясното осъзнаване на спешността на проблемите пред нашия свят и също толкова силно убедени, че Организацията на Обединените нации е най-доброто място, което може да даде глобално решения.

По време на моя мандат, сме работили усилено, за да оправдаем огромното доверие, което ни гласувате. Ние модернизирахме нашите операции и преди всичко, отстояхме принципите, които ръководят Обединените нации: това е благородната цел на траен мир, устойчив просперитет и гарантиране права на човека за всеки.

Моля, приемете моите най-искрени благодарности към Вашата незаменима подкрепа в отстояване на нашите идеали и за постигането на напредък на нашата визия.

Изпращам своите най-добри пожелания за добро здраве и щастие през новата година.

Искрено Ваш,

Бан Ки-Mун