Терористичен акт в Кабул уби десетки по време на мирна демонстрация

Flag_of_Afghanistan.svg

Най-малко 80 убити и над 200 ранени души след атентат в Кабул. Десетки хора, събрали се на мирен протест в града са били целта на атаката, според Специалния представител на Генералния секретар на ООН в Афганистан Тадамичи Ямамото.

Трагедията е настъпила след три експлозии в града, един от атентаторите самоубийци е активирал взривното устройство сред демонстрантите, а втори атентатор е убит в престрелка с полицията.

„Тази атака е особено жестока, тъй като е извършена докато гражданите са упражнявали техните основни човешки права като правото на сдружаване и правото на свободно изразяване“, казва Ямамото. Според него, това е опит да се разпространи терорът и да се ограничат свободите на афганистанските граждани, за които те са жертвали толкова много.

Специалният представител на ООН в Афганистан настоява виновните да бъдат подведени под отговорност, изразява своите дълбоки съболезнования от името на ООН към семействата и близките на загиналите и пожелава бързо възстановяване на пострадалите.

Според неофициални данни, Ислямска държава е поела отговорност за атентата.

Източник: UN News Centre