УНИЦЕФ: Конфликтът в Украйна е засегнал повече от половин милион деца

Снимка: UNICEF/UNI181480/Zmey
Снимка: UNICEF/UNI181480/Zmey
Снимка: UNICEF/UNI181480/Zmey

Конфликтът в Украйна е засегнал живота на около 580 000 деца, живеещи в зони, които не са контролирани от правителството и се намират близо до източната фронтова линия. По данни на УНИЦЕФ едно от всяко трето дете се нуждае от психологическа помощ.

Джована Барберис, представител на УНИЦЕФ в Украйна, заявява, че за 2 години от конфликта е бил засегнат живота на хиляди деца. Имайки предвид, че конфликтът продължава, на тези деца трябва да бъде осигурена психологическа и физическа помощ.

Според ООН повече от 215 000 души са били принудени да напуснат домовете си в конфликтните зони, а поне 1 от всеки 5 училища е било унищожено или разрушено. Само през изминалата година 20 деца са били убити, а повече от 40 са били ранени. 28 от тези случаи са били причинени от мини.

Страната е изправени и пред други проблеми вследствие на конфликта като епидемията от полио, която отново бушува. Липсава на медицински услуги и медикаменти допринася за развитието на епидемията.

В същото време поради разрушената инфраструктура достъпът до чиста вода на 2 милиона души, живеещи в близост до фронтовата линия е под въпрос.

В изявлението си Джована Барбарис призова всички страни участващи в конфликта да осигурят безопасно движение и достъп до хуманитарна помощ за децата.

Повече информация може да намерите на официалния уеб сайт на УНИЦЕФ и УНИЦЕФ България

Източник: UN News Centre