Хелън Кларк влиза в надпреварата за генерален секретар на ООН

Снимка: UNDP
Снимка: UNDP
Снимка: UNDP

Дълго спряганата кандидатура на Хелън Кларк за генерален секретар на ООН вече е факт, след като тя бе официално номинирана от правителството на Нова Зеландия. Към момента Хелън Кларк оглавява Програмата за развитие на ООН, като тя е първата жена, заемаща поста.

Министър-председателят на Нова Зеландия, Джон Кий обяви номинацията на Кларк с думите: „Като човек заемал поста министър-председател на Нова Зеландия в продължение на 9 години и на директор на една от агенциите на ООН, Хелън Кларк притежава подходящия набор от качества и опит за позицията на генерален секретар“.

Кий подчерта, че във времена, в които светът е изправен пред сериозни предизвикателства, се нуждаем от доказан лидер, който да застане начело на ООН.

В края на настоящата година, приключва вторият мандат на настоящия генерален секретар на ООН, Бан Ки-Мун. През идните месеци ще протече кампанията за избирането на неговия наследник. Тази година процедурата ще протече по по-прозрачен начин, който да включи всички държави членки на Организацията.

Процесът по номиниране на кандидати за поста стартира през декември 2015 г. До момента официално номинирани от правителствата на своите държави са Серджан Керим (Македония), Весна Пушич (Хърватия), Игор Лукшич (Черна гора), Данило Тюрк (Словения), Ирина Бокова (България), Наталия Герман (Молдова), Антонио Гутиереш (Португалия) и Хелън Кларк (Нова Зеландия).