[:bg]Швеция ще председателства Съвета за сигурност на ООН през януари[:]

0
1125
Снимка: Wikimedia Commons

[:bg]

Снимка: Wikimedia Commons

Считано от 1 януари Швеция застава начело на Съвета за сигурност на ООН. На 9 декември официално бе представена програмата, която Швеция ще следва по време на своето едномесечно председателство. Страната бе избрана за непостоянен член на Съвета през юни 2016-та година.

Председателството на Съвета за сигурност е с продължителност един месец и се осъществява на ротационен принцип по азбучен ред. За периода 2017 – 2018 г. то ще се реализира съгласно следната последователност:

януари 2017 – Швеция

февруари 2017 – Украйна

март 2017 – Обединеното кралство

април 2017 – САЩ

май 2017 – Уругвай

юни 2017 – Боливия

юли 2017 – Китай

август 2017 – Египет

септември 2017 – Етиопия

октомври 2017 – Франция

ноември 2017 – Италия

декември 2017 – Япония

Съгласно Устава на ООН, Съветът за сигурност се състои от 15 държави членки, като 5 притежават статут на постоянни. Това са Великобритания, Франция, САЩ, Руската федерация и Китай.

Останалите 10 държави са със статут на непостоянни членове. Те се избират от Общото събрание на ООН на регионален принцип за срок от две години. Непостоянни членки на Съветa за сигурност са: Египет, Япония, Сенегал, Украйна и Уругвай – с мандат до края на 2017 година; Боливия, Етиопия, Казахстан и Швеция – с мандат до края на 2018 година. Италия и Холандия си поделят мандата, като през настоящата година Италия ще бъде непостоянен член на Съвета.

Председателството на Съвета за сигурност се извършва по азбучен ред.

По повод поемането на председателството на Съвета за сигурност на ООН от страна на Швеция, министърът на външните работи — Маргот Валстрьом — изрази мнение, че председателството на страната предлага възможност за един добър старт на мандата на новоизбрания генерален секретар на ООН — Антонио Гутереш, който да положи основите на конструктивни отношения между него и членовете на Съвета за сигурност, акцентирайки върху предотвратяването на конфликти, ролята на жените, мира и сигурността”.

От своя страна, посланикът на Швеция в ООН — Олаф Скоог — подчерта, че в рамките на Съвета за сигурност, страната ще се ръководи от международното право, зачитането правата на човека, равенството между половете и хуманитарният подход, които следва и при провеждане на своята външна политика понастоящем.

Пълната програма на председателството на Швеция може да намерите тук.

Източници: Government Sweden, UN

Върху материала работи: Александра Александрова[:]