ЮНЕСКО и АСЕАН – партньорство с поглед в бъдещето

0
1674
снимка: ASEAN
Снимка: ASEAN
Снимка: ASEAN

На 10. май, в седалището на ЮНЕСКО в Париж, се състоя среща между заместник-генералния секретар на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) по социално-културните въпроси и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. На срещата бяха изложени последните стъпки в развитието на Асоциацията за 2015 г., както и новите посоки, по които последната ще поеме, съобразно визията на АСЕАН до 2025 г.

Ирина Бокова изрази задоволство от напредъка по изпълнението на рамковото споразумение между АСЕАН и ЮНЕСКО, особено в областите, свързани с подобряване качеството на живот, укрепване контакта между хората и затвърждаване и насърчаване на социалното развитие. В тази връзка генералният директор на ЮНЕСКО приветства резултатите от съвместното сътрудничество между двете организации в сферите на образованието, околната среда, климатичните промени, науката, информацията и културното наследство. Ирина Бокова не пропусна да спомене активната роля на АСЕАН в подкрепа на Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.

Двете страни изразиха засилен интерес и поеха ангажимент за разширяване на сътрудничеството помежду си. Те се съгласиха да преразгледат рамковото споразумение с цел да определят областите, в които могат да постигнат по-голям напредък по пътя към своя диалог.

Генералният директор на ЮНЕСКО отбеляза, че през 2017 г. АСЕАН ще отпразнува своята петдесета годишнина и допълни, че двете страни трябва да продължат съвместната си дейност, с положителния резултат от която да бележат този паметен момент.

Източник: ASEAN

Изготвил: Мирела Христова