[:bg]ЮНЕСКО и Програмата на ООН за доброволци ще популяризират доброволчеството[:]

0
1187

[:bg]

Снимка: UNESCO/Christelle ALIX

Тази седмица генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и координаторът на Програмата на ООН за доброволци Оливие Адам подписаха стратегическо партньорство за подпомагане на мира и устойчивото развитие чрез доброволчество. Меморандумът за разбирателство затвърждава партньорството между двете организации, което датира от 1971 г.

„ЮНЕСКО и Програмата на ООН за доброволци са част от едно семейство“, заяви генералният директор. „Ние вярваме в енергията и силата на младите като посланици на Програмата за устойчиво развитие 2030 и Парижкото споразумение за климата. Вярваме в силата на диалога за създаването на нови форми на глобално гражданство. Вярваме в ключовата роля на добороволчеството в изграждането на мира и устойчиво развитие“, добави още тя.

„Доброволците на ООН са добре обучени специалисти, които работят на първа линия, за да подпомагат общностите в тяхното образование като средство за преодоляване на предизвикателствата, в това число и крайната бедност“, заяви координаторът на Програмата Оливие Адам.

От края на 2016 г. 13 доброволци на ООН работят с ЮНЕСКО. 69% от тях са разпределени в държави от Субсахарска Африка като Танзания, Южен Судан, Мали, Кения, Кот д’Ивоар и Мозамбик.

Източници: UNESCO, UN Volunteers[:]