ЮНЕСКО осъди убийството на йеменски журналист

09-09-2014Press_MediaUNAMI

Като изрази съжаление за смъртта на йеменския журналист Алмигдад Можали, който бе убит от шрапнел при въздушен удар в Сана, столицата на Йемен, агенцията на ООН, която защитава свободата на медиите, призова всички страни в разкъсваната от конфликти държава, да осигурят безопасността на всички журналисти.

„Призовавам всички страни да се уверят, че журналистите са в състояние да изпълняват служебните си задължения, при възможно най-безопасните условия, при спазване на Женевските конвенции и Резолюция 2222 на Съвета за сигурност на ООН, която беше приет през 2014 г., за да подобри безопасността на журналистите в конфликтни ситуации.“, заяви Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО.

Резолюцията осъжда всякакъв вид оскърбление или нарушение, извършено срещу журналисти и категорично осъжда безнаказаността на подобни действия.

Алмигдад Можали, който работеше на свободна практика за Гласът на Америка, международната хуманитарна информационна агенция ИРИН и други медии, отразяваше събитие в Джареф, в южната част на Сана, когато бе убит в неделя.

ЮНЕСКО публикува становища за убийствата на медийни работници, в съответствие с Резолюция 29, приета от държавите членки на Генералната конференция през 1997 г. на организацията, озаглавена „Осъждане на насилието срещу журналисти“.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова