ЮНЕСКО очаква номинации за наградата „Маданджит Синг“

manajЮНЕСКО отправя покана към правителствени и неправителствени структури, участници в гражданското общество и личности, които да номинират кандидати за наградата „Маданджит Синг“ за популяризиране на толерантността и ненасилието.

Крайният срок за изпращане на номинациите е 29 февруари 2016 г. 

Целта е да бъдат отличени личности, институции, както и други структури, включително и неправителствени организации, които са допринесли в промотирането на толерантността и ненасилието.

Наградата „Маданджит Синг“ е учредена през 1995 г., която е обявена от ООН за година на толерантността, както и по случай 125-годишнината от рождението на Махатма Ганди. През същата година ЮНЕСКО приема Декларацията за принципите на толерантността  (16 ноември 1995 г.) в Париж. Създаването на Наградата е вдъхновено от идеалите на Конституцията на ЮНЕСКО, която прокламира мира, а толерантността отразява универсалните човешки права и фундаменталните свободи. Единствено толерантността може да подсигури съществуването на смесените общества във всеки регион на земята.

Наградата носи името на нейния благодетел Маданджит Синг, който е посланик на добра воля на ЮНЕСКО, индийски актьор, писател и дипломат.

Призът се връчва на всеки две години по случай Международния ден на толерантността по време на тържествена церемония, като отличеният получава и материална награда на стойност 100 000 щатски долара.

Повече информация за процедурата по номиниране и необходимите документи, може да намерите на официалния уеб сайт на ЮНЕСКО.

1397162765_yunesko