10 декември – Международен ден за правата на човека

0
1637

Международният ден за правата на човека се отбелязва всяка година на 10 декември – денят, в който е приета Всеобщата декларация за правата на човека през 1948 г. от Общото събрание на ООН.

Документът е ключов за изграждането на световния мир и закрепва неотменимите права на всеки човек, независимо от раса, цвят на кожата, религия, пол, език, политическо или друго мнение, национален или социален произход, собственост, раждане или друг статус. Приета преди 72 години, днес Декларацията е достъпна на повече от 500 езика, което я прави най-превежданият документ в света.

Първата дама на света

Елинор Рузвелт е съпруга на 32-рия президент на САЩ – Франклин Делано Рузвелт. Тя е първият американски председател и делегат на Комисията на ООН по правата на човека от 1946 г. Първата дама ръководи изготвянето на Всеобщата декларация по правата на човека.

Известна е с това, че прави кампании, в които изразява несъгласията си по отношение на политиките на мъжа й – президента Рузвелт. Тя организира публични дебати, в които защитава гражданските права на афроамериканците, американците с азиатски произход и бежанците от Втората световна война.

Неуморен радетел за правата на човека, Елинор Рузвелт разбира, че те трябва да бъдат отстоявани от всеки от нас, всеки ден:

Откъде, преди всичко, са започнали универсалните права на човека? В малки места, близо до дома – толкова близо и толкова малки, че не могат да се видят никъде в никоя карта на света. И все пак те са света на индивидуалния човек; кварталът, в който живее; училището или колежът, които посещава; фабриката, фермата или офисът, където живее. Ако тези права нямат значение там, те са без маловажни навсякъде другаде. Без съгласувани граждански действия за поддържането им близо до дома, напразно ще търсим напредък в по-големия свят.“

Преоткрий по-доброто

Това е тазгодишната тема на отбелязването на Международния ден за правата на човека. 2020-та година е предизвикателство за целия свят поради кризата с COVID-19. ООН насърчава всички да обърнем внимание на малките, важни за човечеството неща с фокус върху правата на човека.

Четири ключови стъпки за преодоляването на трудностите и изграждането на едно по-добро бъдеще в ерата след коронавируса са:

  1. Прекратявай дискриминацията – COVID-19 създаде допълнителна дискриминация и расизъм, които обаче по никакъв начин не работят за справянето с кризата.
  2. Преодолей неравенствата – За да се възстановим от кризата, трябва да преодолеем пандемията от неравенствата. Затова трябва да защитаваме икономическите, социалните и културните права. Нуждаем се от нов социален договор за нова ера.
  3. Открий своята роля и бъди солидарен към труда на другите – Може да не сме перфектни, но всички сме хора и сме заедно в кризата – От индивиди до правителстваta, до гражданското общество и бизнесът –  всеки има роля в изграждането на пост COVID света за настоящите и бъдещите поколения.
  4. Мисли устойчиво – Нуждаем се от устойчиво развитие за хората и планетата. Разпространявай политики и практики, свързани с Програма 2030. Това включва както политики от най-високо равнище, така и ежедневни теми като хранителен режим и здраве при всеки човек.

Правата на човека са ключът към излизането от кризата“, споделя Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН по правата на човека.

Източници: UN, OHCHR, Biography