[:bg]2016 – най-смъртоносната година за мигрантите, прекосяващи Средиземноморието[:]

0
1559

[:bg]

Снимка: Irish Defence Forces

По предварителни данни на Международната организация по миграция към ООН  (МОМ) през 2016 година безпрецедентен брой мигранти са загинали в опит да прекосят Средиземно море на път към Европа.

Поне 363 348 души са прекосили средиземноморските води през изминалата година. Тези цифри се отнасят най-вече за бреговете на Италия и Гърция и в по-малка степен за Испания, Кипър и Малта. В допълнение, броят на загиналите и безследно изчезнали пък се равнява на 5 079 души, като се очаква той да нарасне предвид новите смъртни случаи през декември месец.

По линия на своя проект Изчезнали мигранти”, Международната организация по миграция, разполага с информация за още инциденти край бреговете на Испания, Мароко и Тунис, които може да добавят още 300 и повече жертви към общата бройка.

Лейси Суинг; Снимка: IOM/Creative Commons

На официална пресконференция генералният директор на организацията – Уилям Лейси Суинг – каза че евентуалното нарастване на броя на жертвите през 2016 година само задълбочава трагедията.

Суинг коментира още, че разочарованието на Европа към този привидно безкраен цикъл от спасителни операции, последвани от сигнали за потънали кораби и удавяния ще продължи, освен ако правителствата в региона не намерят нов начин да се справят с мигранския поток.

В този ред на мисли генералният директор на Международната организация по миграция призова за намиране на нестандартни начини за осигуряване на безопасна, правосъобразна и сигурна миграция, било чрез въвеждане на работни визи, събиране на семейства или предоставяне на временен защитен статут, вместо да се преповтарят стратегии, които е доказано, че не работят.   

Междувременно през декември бяха проведени три обучения по първа помощ на спасителни екипи, участващи в животоспасяващите операции в Средиземно море.Те се осъществиха по линия на проект за управление на миграцията, насочен към либийските власти (SEA DEMM), като той беше организиран от МОМ и финансиран от Европейски съюз (ЕС).

Източници: UN, IOM, Relief Web

Върху материала работи: Александра Александрова[:]