[:bg]2017-та – най-смъртоносната година за децата на Сирия[:]

0
1093
Снимка: Abdulmonam Eassa/AFP/Flickr [CC BY 2.0 license]

[:bg]Само през 2017 г. 910 деца са били убити, а най-малко 361 са били ранени в Сирия.

Това са малка част от тревожните данни, които регионалният хуманитарен координатор на ООН за кризата в Сирия,  Панос Моумтзис, и заместник-върховният комисар на ООН по правата на човека, Кейт Гилмор, споделиха по време на дискусия на високо равнище. Фокус на обсъжданията бяха нарушенията върху правата на децата по време на бойните действия, които навлизат в осмата си година.

През 2017 г. бяха документирани най-много нарушения на правата на детето от началото на конфликта. Просто казано, това беше най-смъртоносната година за децата от сирийската война“, заяви Моумтзис.

Механизмът за наблюдение и докладване на ситуацията в Сирия установява, че 910 деца са били убити, а 361 са ранени само през изминалата година, като голяма част от  пострадалите са от Алепо и Дейр ез-Зор. Отчетени са 108 нападения, от които 81 въздушни, срещу болници и медицински персонал, но най-плашещото е, че използването на деца за военни цели продължава да расте. „Зад всяко от тези деца стои едно скърбящо семейство, а тези числа са само върха на айсберга на действителните мащаби на насилието върху деца“, отбеляза Моумтзис.

Заместник-върховният комисар на ООН по правата на човека допълни, че 13,1 милиона души в Сирия се нуждаят от хуманитарна помощ, като повече от 40% от тях са деца. „Нарушенията, засягащи деца, се извършват от сирийските власти и въоръжени групировки“, заяви г-жа Гилмор. Комисарят поясни още, че властите често арестуват деца заради възникнали срещу техните родители подозрения. Под обсега на групировките попадат най-вече момичетата, които биват изнасилвани, принудени да сключват брак и превръщани в сексуални робини.

Гилмор припомни, че сирийският конфликт е започнал с „очерняне на едно дете“, чиято трагична съдба се е превърнала в призив за сплотяване на цялата страна. Комисарят има предвид съдбата на 13-годишния Хамза Али ал-Хатеб, който изчезва на 29 април 2011 г., задържан от властите по време на протести срещу обсадата на град Дераа, а по-късно бива открит мъртъв с множество рани по тялото си.

Присъстващите на дискусията държавни представители изразиха своята загриженост за децата в Сирия, като отбелязаха огромния негативен ефект на все по-честите нападения срещу училища и болници, както и силно задълбочаващата се хуманитарна криза. Алла Заза, основател на Сирийската мрежа за закрила на детето, обаче настоя, че по време на дискусията „всички говориха за резолюцията на Съвета за сигурност, но от нейното създаване 200 деца загинаха, а само един конвой беше допуснат“. Заза подчерта, че все още не се вижда резултат от резолюцията и призова човешките животи да бъдат поставени преди процедурните уредби: Убиват деца в Източна Гута, докато ние разговаряме.

В заключение хуманитарният координатор Моумтзис също призова: „Хората в Сирия се нуждаят от нещо повече от думи. Те се нуждаят от мир и стабилност. Действието трябва да бъде следващия ход.

Материала изготви: Цветина Иванова

Източници: UN (1)(2)[:]