Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Holo_pic-625x420

„Отричането на исторически факти, особено по отношение на значими събития като Холокоста е недопустимо. Както е недопустимо и призоваването към унищожение на цели държави и народи. Бих искал да видя приложението на този фундаментален принцип от всички членове на международната общност.“

Бан Ки-Мун, Генерален секретар на ООН

27 януари е обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста с Резолюция 60/7 на Общото събрание на ООН приета през 2005 г. На този ден се отбелязва и годишнината от освобождението на жертвите от лагера на смъртта „Аушвиц“. Резолюцията призовава всеки член на организацията да почита паметта на жертвите на Холокоста и да окуражава развитието на образователни програми, които да напомнят на младите историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.

Холокостът  е геноцидът над приблизително 6 милиона европейски евреи по времето на Втората световна война, като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия. Този ден е национален паметен ден в Германия и се нарича Ден в памет на жертвите на националсоциализма. Освен в Германия се отбелязва и в Италия, Израел и Великобритания.

Холокостът се счита за повратна точка в историята, която подтиква човечеството да каже: „Никога вече!“.

Денят ще бъде отбелязан с множество възпоменателни събития. В залата на Общото събрание от 11ч. също ще бъде отбелязан Международният ден в памет на жертвите от Холокоста. Домакин на събитието ще бъде Кристина Галач, заместник-генерален секретар на ООН. Говорители ще бъдат Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун,  Могенс Люкетофт, председател на 70-тото Общо събрание на ООН, Дани Данън, постоянен представител на Израел в ООН, Саманта Пауър, постоянен представител на САЩ в ООН, Феликс Клейн, специален представител за отношенията с еврейските организации, въпроси свързани с антисемитизма и възпоменанието на Холокоста.

Младежка секция на Дружество за ООН в България стартира инициатива за отбелязване на международните дни от календара на ООН чрез серия от видеа. Първото видео от поредицата е посветено на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста: