Генералният директор на Световната здравна организация, Тедрос Адханом Гебрейесус на брифинга на 11 март 2020г./ Източник: BBC

В сряда Световната здравна организация обяви, че ситуацията с новия COVID-19 от епидемия премина към пандемия. Тук ще откриете 5 отговора на въпроси, които са важни за Вас и Вашата общност.

  1. Каква е разликата между епидемия и пандемия?

Преди изявлението на Световната здравна организация в сряда, новината за обхвата на коронавируса бе отбелязана като епидемия от Организацията на Обединените нации, което означава, че се разпространява сред много хора и много общности едновременно.

Класифицирането на разпространението като пандемия означава, че вирусът официално се е разпространил из цял свят, а освен това е и отразява притесненията на СЗО за онова, което организацията нарича „тревожни нива на разпространение на вируса, сериозност на заболяването и бездействие“, както и очакването, че броят на заразените, смъртните случаи и засегнатите държави ще продължи да расте.

2. Трябва ли да бъдем по-притеснени от новия коронавирус?

Преминаването на ситуацията с COVID-19 към пандемия не означава, че вирусът ще става по-смъртоносен. Това действие от СЗО всъщност е официално признаване за глобалното му разпространение. Генералният директор на Световната здравна организация, Тедрос Адханом Гебрейесус, посочи на брифинга в сряда, че слагането на етикет „пандемия“ не променя оценката на СЗО за заплахата от вируса. „Това не променя работата на СЗО по темата, нито пък работата на страните“.

Г-н Гебрейесус заяви пред света „да не се вманиачава върху думата „пандемия“, а вместо това да се фокусира в пет други думи и фрази, започващи с „П“: превенция (Prevention); готовност (Preparedness); обществено здраве (Public Health); политическо лидерство (Political Leadership) и хора (People)“.

Генералният директор на СЗО призна, че разпространението на COVID-19 е първата пандемия, причинена от коронавирус (т.е. първият от голямото разнообразие вируси, които причиняват заболявания, вариращи от обикновена настинка до по-тежки заболявания).

Той обаче посочи също, че всички страни все още могат да променят хода на тази пандемия и че тя е първата, която всъщност може да бъде контролирана.

3. Какво е редно да направят държавите?

СЗО призова отново държавите да открият, изпробват, лекуват, изолират, проследяват и мобилизират своите граждани, за да гарантират, че тези, които са само с няколко случаи, могат да предотвратят по-широкото му разпространение в цялата общност.

Въпреки че са докладвани около 118 000 случая в 114 държави, над 90 на 100 от тези случаи са групирани само в четири страни: Китай, Италия, Южна Корея и Иран.

В две от тези страни (Китай и Южна Корея), броят на новите случаи, по думите на СЗО, „значително намалява“. 81 държави все още не са докладвали случаи на COVID-19, а в 57 държави са регистрирани само 10 или по-малко случаи.

Въпреки това, все още има голяма тревога за много страни, които не реагират навреме и предприемат спешни и агресивни действия, за които СЗО смята, че е необходимо.

Още преди обявяването на пандемията СЗО се застъпваше за цялостен държавен подход за справяне с кризата, въз основа на това, че всеки сектор, а не само здравният, е засегнат.

„Дори страни, в които вирусът се е разпространил в цялата общност или в големи групи от населението, все още могат да обърнат прилива на пандемията“, каза г-н Тедрос Гебрейесус и добави, че няколко държави показват, че вирусът може да бъде потиснат и контролиран.

4. Какво мога да направя аз самият?

Въпреки че е разбираемо да се чувствате притеснени от пандемията, СЗО подчертава факта, че ако не сте в район, където COVID-19 се разпространява, или не сте пътували към район, където се разпространява вирусът, или не сте имали контакт със заразен пациент, рискът от инфекция е нисък.

Независимо от това, всички ние носим отговорност да защитаваме себе си и другите.

Ето какво се изисква:

– мийте често ръцете си (обилно и със сапун);

– поддържайте най-малко един метър разстояние от всеки, който кашля или киха;

– избягвайте физически контакт при поздрав;

– избягвайте да докосвате очите, носа и устата;

– покрийте устата и носа със сгънат лакът или кърпичка за еднократна употреба, когато кашляте или кихате;

– останете у дома и потърсете медицинска помощ от местни здравни работници, ако не се чувствате добре;

Макар че вирусът заразява хора от всички възрасти, има доказателства, че възрастните хора (на 60 и повече години) и тези със съществуващи здравословни проблеми (като сърдечно-съдови заболявания, диабет, хронични респираторни заболявания и рак) са изложени на по-висок риск.

Хората от тези категории се съветват да предприемат допълнителни мерки, включително да се уверят, че всички посетители мият ръцете си, прави се редовно почистване и дезинфекция на домашните повърхности и изготвяне на план за подготовка за огнище на вируса в тяхната общност.

СЗО и други агенции на ООН подчертаха значението на солидарността и избягването на стигматизиране на членовете на общността в лицето на пандемията. „Ние всички сме заедно в това“, сподели г-н Тедрос в сряда, като призова всички да „правят правилните неща спокойно и да защитават гражданите по света. Това е изпълнимо. „

5. От къде мога да намеря надеждна информация?

Най-доброто място за получаване на достоверна информация е уебсайтът на СЗО. Там можете да намерите изчерпателни съвети, включително повече за това как да сведете до минимум риска от зараза с COVID-19.

В момента сайтът се актуализира ежедневно, затова проверявайте редовно.

Препоръчително е също така да проверите официалния уебсайт на вашата местна и регионална община, който може да съдържа конкретна здравна информация, както и новини, отнасящи се до вашата община или област, като напътствия за пътуване и огнища на вируса.

СЗО предупреждава, че редица митове и измами циркулират онлайн. „Престъпниците се възползват от разпространението на вируса, за да откраднат пари или чувствителна информация. В такива случаи, предприемете незабавни мерки.

Сайтът на СЗО включва раздел „разбиване на митове”, като разкрива някои необосновани теории, които се срещат онлайн. Например, мит е, че студеното време може да убие вируса, че взимането на гореща вана или яденето на чесън може да предотврати инфекцията или че комарите могат да разпространят вируса. Няма доказателства за нито едно от тези твърдения.

Източник: Организация на Обединените нации