Ambassadors’ League 2016: Мирът в действие

Снимка: Дружество за ООН в България
Снимка: Дружество за ООН в България
Снимка: Дружество за ООН в България

Благотворителен футболен турнир „Ambassadors’ League“, организиран от Дружество за Обединените нации в България се проведе този уикенд. Спортното събитие се състоя под патронажа на министъра на външните работи, Даниел Митов и е част от календара на София – европейска столица на спорта 2018. В турнира за дипломати участваха 6 отбора – дипломатически мисии и диаспора от държавите на Република Франция, Ислямска република Иран, Република Украйна, Република Судан, както и отборът на Дружество за ООН в България и „ООН доброволци“. Целта на събитието бе събирането на средства за провеждане на „Училище по права на човека“ за деца и младежи от страната.

Събитието откриха проф. Петранка Филева, заместник-председател на Дружество за ООН, Василена Нинова, председател на Младежка секция на Дружеството и Тодор Шабански, медиен координатор в Столична община. Последва теглене на жребий и разпределяне на отборите в 2 групи. Всеки отбор трябваше да изиграе по 2 мача преди да стигне до финалите.

Първа група включваше отборите на Иран, Франция и Дружество за ООН в България. Иранският тим успя да надделее над двата отбора в групата си с убедителна преднина и се класира за финала на турнира. Френският отбор си осигури мач за 3-то и 4-то място след като победи отбора на Дружество за ООН с 3-1.

Снимка: Дружество за ООН в България
Снимка: Дружество за ООН в България

Втора група включваше отборите на Украйна, „ООН доброволци“ и Судан. В първия мач от групата, суданците победиха отбора на доброволците. Вторите се представиха по-добре в следващия си мач след като поведоха на Украйна с 1-0. Украинците, обаче, показаха по-голямо желание за победа и обърнаха резултата на 1-2 в тяхна полза. Последният мач от групата беше между отборите на Судан и Украйна, като победителят се бореше за място на финала, където го очакваше отборът на Иран.  До второто полувреме суданците водеха с 3-1, но украинците, обърнаха резултата и стигнаха до 3-3. След зрелищния развой на мача, Судан се класира за финала с по-добра голова разлика.

След груповата фаза, приятелски поздрави и феърплей продължиха да съпътстват надпреварата с благотворителна цел.

Във финалния етап от турнира, отборите на Дружество за ООН в България и „ООН доброволци“ се наредиха съответно на 5-то и 6-то място. Украинците завършиха трети в турнира с победа над френския отбор след хеттрик на най-младия участник в турнира – 13-годишният Иля Григоров. Мачът за първото място премина равностойно между отборите на посолствата на Судан и Иран, които завършиха наравно в редовното полувреме. Последваха решителни дузпи, които отредиха първото място в тазгодишния футболен турнир „Ambassadors’ League“ на отбора на посолство на Судан в България.

Снимка: Дружество за ООН в България
Победителите в турнира – отборът на посолство на Судан. Снимка: Дружество за ООН в България

След турнира последва церемонията по награждаване. Освен отборните призове, бяха отредени и индивидуални награди за отличилите се играчи. Наградата за най-добър вратар на турнира получи вратарят на Иран. Топреализатор на турнира стана Иля Григоров от отбора на Украйна. Наградата за най-ценен играч (MVP) получи Симеон Васев от отбора „ООН доброволци“.

Поводът за организирането на футболния турнир бе Международният ден за развитие и спорт, отбелязван всяка година на 6-ти април по инициатива на ООН.  Събитието в името на каузата за обучение по права на човека за български младежи, доказа, че спортът обединява и служи като средство за елиминиране на всякакви форми на дискриминация и социално изключване. Турнирът „Лигата на посланиците“, организиран от Дружество за ООН в България, за поредна година обедини и превърна представителите на различни националности в посланици на мира.

Партньори на събитието бяха София – европейска столица на спорта 2018, Асоциация за подпомагане на академичната общност, Катедра физическо възпитание и спорт на Университета за национално и световно стопанство, „Redbull“ и „Банкя“.

Материалът изготви: Никола Данаилов