[:bg]Ambassadors’ League 2017 – футболът като универсален език на мира и правата на човека[:]

0
1420

[:bg]

На 20 май на терените на спортен комплекс „Мир и дружба” в София се проведе благотворителен турнир за дипломатическите мисии в България “Ambassadors League”, организиран за поредна година от Дружество за ООН в България. Със събраните средства от турнира ще се проведе  „Училище по права на човека” за деца и младежи.

В тазгодишното издание участие взеха десет отбора – дипломатическите мисии на Република Судан, Република Либия, Ислямска република Иран, Република  Индонезия, Република  Азербайджан, Република Турция и Република Франция, сборен отбор на посолството на Република Грузия и Дружество за ООН в България, отбор на Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО), както и отбор, сформиран от Министерството на външните работи.

Турнирът беше открит от проф. Петранка Филева – заместник-председател на Дружество за ООН в България и Тодор Шабански от София – Европейска столица на спорта 2018.

Десетте отбора бяха разделени в две групи, като в първата попаднаха отборите на Иран, Либия, Франция, МВнР и Дружеството за ООН и Грузия, а във втората – тези на Индонезия, Турция, Азербайджан, Судан и САИМО.

В група „А” първенец стана отборът на Франция, който надделя над съперниците си във всичките 4 срещи от груповата фаза. Второто място в групата зае отборът на Иран, като отстъпи само на Франция с 0:2. Това обаче беше достатъчно на представителите на Ислямска република Иран, за да достигнат до полуфиналите на турнира.

В група „Б“ отборът на Турция, който за пръв път участва в турнира бе безапелационен победител, надделявайки над миналогодишния шампион Судан, които завършиха втори. Агитките и на двата отбора бяха много активни и създадоха истинска футболна атмосфера на терена, помагайки  на отборите си да преминат груповата фаза.

В първия полуфинал Иран поведе на Турция с ранен гол, но отборът на южната ни съседка си върна инициативата и в крайна сметка надделя с 5:1.

Вторият полуфинален двубой между съставите на Франция и Судан завърши с 4:0 в полза на Франция. Така миналогодишният шампион не успя отново да достигне до последната фаза на турнира.

Във финалния двубой отборът на Турция не даде шанс на съперника, като поведе убедително с 5:0. Французите обаче запазиха воля за борба и успяха да върнат едно попадение. Така първото място на турнира получи съставът на посолство на Турция – още в първото си участие в турнира.

Последва церемонията по награждаване, на която бяха връчени както отборни награди за класиране, така и индивидуални отличия – за най-добър вратар (Иран), най-ценен играч, която отиде при най-младият играч на турнира от отбора на Судан, както и голмайсторски приз за най-много попадения (Турция).

Основната цел на благотворителния  турнир Ambassadors’ League е да обедини около приоритетна за ООН кауза представители на чуждите дипломатически мисии в България чрез спорта като инструмент за насърчаване на мирните отношения между държавите.

Партньори на събитието бяха София – столица на спорта 2018, Български младежки червен кръст и спортен комплекс „Мир и Дружба“.

Материалът изготви: Йордан Владов

Редакция: Екатерина Димитрова[:]