[:bg]Eгипет: ООН осъди терористичната атака в Кайро[:]

0
886

[:bg]

Снимка: Dafne Cholet

Генералният секретар на ООН — Бан Ки-Мун осъди терористичната атака над църквата Свети Петър”, която е част от коптската християнска катедрала Свети Марки се намира в столицата на Египет – Кайро. В тази връзка Съветът за сигурност също подчерта, че виновниците за нападението трябва да бъдат подведени под отговорност незабавно.

В своето официално обръщение, Генералният секретар заклеймява атаката над свещеното място, предназначено за почитане и изрази надежда, че извършителите ще бъдат идентифицирани и осъдени в най-кратки срокове.

На 11 декември избухна бомба пред катедралата “Свети Петър”. Десетки бяха убити и над 50 души бяха ранени при взрива. Повечето от загиналите са жени и деца. Все още никой не е поел отговорност за атентата, който е и най-големият от 2011 г. насам. Тогава избухна бомба пред коптска църква в град Александрия, която уби 24 души.

В отделно изявление, Съветът за сигурност на ООН също отделя внимание на терористичната атака, повтаряйки, че всякакви актове на тероризъм влизат в категорията престъпление и са абсолютно неоправдани, независимо каква е мотивацията зад тях, къде, кога и от кого са извършени. Освен това, Съветът отправи апел извършителите, организаторите и спонсориращите лица да бъдат издирени и изправени пред съда.

По-нататък в изявлението се споменава още атаката в Гиза този месец, когато шестима полицаи бяха убити, а десетки цивилни ранени.

Членовете на Съвета за сигурност от своя страна призоваха всички държави, ръководещи се от задълженията си, произтичащи както от международното право, така и от резолюции на ООН, да си сътрудничат активно със съответните властнически органи за подвеждане под отговорност на виновниците.

По-късно през деня на 11 декември, върховният представител на Алианса за ООН — Насир Абдулазис Ал-Насер изрази своите съболезнования към близките на загиналите. Той каза още, че това е брутално престъпление, при което бяха убити десетки хора и ранени много други. То е шокиращо по всички свои параметри, започвайки от факта, че се случва в непосредствена близост до църква свещено място за поклонение, където вярващите търсят спокойствие и уют и споделят ценностите на състрадание и толерантност”.

Съветът за сигурност и представителите на ООН също изразиха своите съболезнования към семействата на жертвите, както и към правителството на Египет и пожелаха бързо и пълно възстановяване на пострадалите.

Източници: UN, UNAOC, CNN, The Guardian, Al Jazeera, БГНЕС

Върху материала работи: Александра Александрова[:]