[:bg]Николай Младенов: Бездействието има цена[:]

0
1485
UN Photo/Loey Felipe

[:bg]

UN Photo/Loey Felipe
UN Photo/Loey Felipe

На брифинг на Съвета за сигурност, Николай Младенов, специалният координатор по мироопазващия процес в Близкия изток, призова за предприемане на действия за предотвратяване на по-нататъшно влошаване на ситуацията в региона, разтърсван от хуманитарни кризи. В своето изказване, той отбеляза: „Бездействието има цена. И тази цена се измерва в човешки животи и страдание. Ситуацията на терен се променя постоянно и е много опасна, тъй като привържениците на израелската експанзия се чувстват окуражени, това разгаря вътрешни разделения сред палестинците и поставя перпективата за бъдещата палестинска държава под все по-голяма заплаха.“

”Внимателно формулирано изявление или добре изработена реч няма да променят настоящата траектория на ситуацията“, предупреди той.

Като припомни посещението си в лагерите на Западния бряг, г-н Младенов отбеляза нарастващата заплаха от насилие поради бедността, продоволствената несигурност и редовните израелски нападения. Нарастващото напрежение вече е довело до поредица от сблъсъци между обитателите на лагера и палестинските сили за сигурност. Фактите са – един убит и няколко ранени.

Специалният координатор изрази тревога относно продължаващото струпване и контрабанда от екстремисти на ивицата Газа, както и по отношение на движението на стоки и хора във и извън анклава. Ограниченията сериозно са засегнали наличието на строителни материали, поради което 33 000 души чакат за доставките.

Той отбеляза напредъка във формирането на правителство в Ливан и изрази надежда, че положителен сигнал  би било провеждането на парламентарните избори през май 2017 г.

Стивън О’Брайън, координатор на ООН по спешната помощ, също участва в брифинга и изтъкна, че доставянето на помощи в Газа е било драстично ограничено поради забрани и рестрикции от страна на Израел за вноса на някои материали, които могат да се използват, както за военни, така и за граждански цели.

„Около 70 процента от населението на Газа се нуждае под някаква форма от международна помощ. Освен това, разделението между палестинските власти на Западния бряг и в Ивицата затруднява хуманитарните действия и бюджети“, добави той.

„В крайна сметка, реалният  напредък в Газа изисква пълно вдигане на блокадата от страна на Израел, в съответствие с решенията на този Съвет и Общото събрание“, добави той, като подчерта: „Докато това се случи, Израел трябва да гарантира, че ще бъде допуснато внасянето на материали, необходими за реконструкция, помощ и аварийна готовност.“

Като подчертава сериозността на предизвикателствата, пред които са изправени местното население и работниците на терен, г-н О‘Брайън  отбеляза: „Жизненоважно е решително колективно действие, ако искаме да се предотврати по-нататъшно влошаване на ситуацията в регион, съсипан от хуманитарни кризи.“

Източници: UN News Centre, UN

Върху материала работи: Светла Стойчева[:]