Военните действия между Израел и Палестина продължават повече от 70 години. Но сега двете страни са изправени пред ново препятствие – епидемията от COVID-19. Сякаш за момент конфликтът е поставен на заден план и двата народа действат рамо до рамо в борба с общия враг.

Корени на войната

Един от най-големите митове за израело-палестинския конфликт е, че се корени в древни религиозни омрази. В действителност спорът е породен от два народа, които претендират за една и съща земя.

Историята на конфликта започва в началото на XX век, когато регионът на Източното Средиземноморие, където живеели мюсюлмани, християни и евреи, претърпял важна промяна. В Европа, отчасти под влиянието на нарастващия антисемитизъм, възниква движението ционизъм. Някои от последователите, на което смятат, че юдаизмът не просто е религия, а националност, която заслужава собствена държава. Замисляйки проекта си за заселване в територията на Ерец Израел, с която евреите са исторически и религиозно обвързани от Древността, ционистите не обръщали особено внимание на палестинското население и очаквали, че то доброволно ще отстъпи земите си.

На 14 май 1948 г. официално се прокламира създаването на държавата Израел. В последствие много от арабските държави в региона обявили война на Израел, за да извоюват независимост за Палестина. По време на сраженията евреите  прогонили хиляди палестинци от домовете им, създавайки огромна бежанска вълна, която се заселила в съседните държави. Tези събития дават началото на арабско-еврейския конфликт, продължаващ вече 70 години.

ООН, Израел и Палестина

На 29 ноември 1947 г. Oбщото събрание на ООН приема Резолюция 181(II), с която се изготвя план за разделяне на областта на арабска държава (Палестина) и еврейска държава (Израел). Тъй като е свързан с три от световните религии, Йерусалим е обособен като corpus separatum, т.е. град под специален международен режим, администриран от Обединените нации. Планът е приветстван от еврейското население, но палестинците не са удовлетворени от предложеното разделяне на територията.

Статутът на териториите, завладени от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г., както и хуманитарните проблеми, свързани с новата вълна от принудително изселени бежанци, и до днес пораждат неразбирателство между палестинци и евреи. След края на войната Израелската държава не се съобразила нито с Резолюция № 237 на ООН за улесняване завръщането на палестинските бежанци в страната, нито с Резолюция № 242 за изтеглянето на израелските войски от териториите, окупирани по време на войната, и прекратяването на заплахите и демонстрациите на сила. ООН предприема редица инициативи през следващите години, свързани с палестинския въпрос, включително потвърждава правото на палестинския народ на самоопределение, национална независимост и суверенитет.

Заради разпространението на COVID-19 в Израел, след 3 неуспешни парламентарни избори, водещи до задънена улица, бе създадено коалиционно правителство между министър-председателя Бенямин Нетаняху и политическия му опонент Бени Ганц. Целта на новосформираното правителство е да обедини сили  в борбата срещу световната пандемия. Засега няма вероятност дали мирните преговори между израелци и палестинци ще бъдат възобновени, тъй като палестинците отхвърлиха мирния план за Близкия Изток  на американския президент Доналд Тръмп и го нарекоха „конспирация”.

Tова е състоянието на конфликта, което познаваме и до днес. Западния бряг и ивицата Газа все още са под израелска обсада. „Хамас” и други групировки периодично започват военни действия срещу евреите, в които загиват стотици невинни граждани. От друга страна, в Израел, повечето хора са станали апатични към конфликта и желанието за надмощие. А международната общност подкрепя идеята, че конфликтът трябва да бъде разрешен възможно най-скоро.

COVID-19 променя лицето на конфликта

За първи път двете воюващи страни имат общ враг – разпространението на епидемията от COVID-19 – и повече от всякога са готови да предприемат действия за загърбване на враждата и обединяване в борбата с кризата.

Израелските и палестинските власти преди време заявиха, че координират усилията си срещу коронавируса. Израел е осигурил преминаването на линейки до палестинските райони на Западния бряг и е започнал да предоставя комплекти за тестване за вируса, както на Западния бряг, така и в Газа.

Сега напрежението около предложението за мир на Доналд Тръмп и израелските обещания за анексиране на Западния бряг, за които се говореше през изминалия месец изглеждат като далечен спомен. „Може би, хората ще запомнят това като време, когато се отнасяха един към друг като към хора„, заявява палестински журналист, пожелал анонимност, тъй като в продължаващия израело-палестински конфликт публичните изрази на състрадание остават противоречиви.

По време на телефонен разговор, провел се на 26 март с другите членове на Квартет на Близкия Изток, Николай Младенов, специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес, похвали взаимопомощта между двете страни: Израелските и палестинските власти продължават да координират своите реакции отблизо и конструктивно, което е основен фактор за нивото на борба с болестта, постигнато досега.

Близкоизточният квартет е орган, създаден за посредничество в израело-палестинския мирен процес. Съставен е от представители на Европейския съюз, ООН, Русия и САЩ. Групата е основана през 2002 г. в резултат на ескалиралото напрежение в Близкия изток.

Последните данни на Световната здравна организация (СЗО) показват над 16 000 потвърдени случаи в Израел и над 500 в окупираните палестински територии.

Материала изготви: Мартина Казакова

Източник на снимката: StoryMaps