Бан Ки-Мун на съвместна среща с лидерите на двете кипърски общности

0
1050

 

661118Cyprus

UN Photo/Rick Bajornas

В рамките на състоялия се през изминалата седмица световен икономически форум в Давос, Швейцария, Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун проведе работен обяд с лидерите на разделените гръцка и турска общност в Кипър – президента на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци ( на т.нар Севернокипърска турска република) Мустафа Акинчи, като ги призова да „се възползват от тази инерцията“ и да обединят острова, установявайки федерално правителство.

Генералният секретар заяви пред журналисти, че през последните осем месеца е постигнат значителен напредък и това е доказателство за силата на политическата воля, но и предупреди, че „в същото време, също така е ясно, че все още остават редица чувствителни и трудни теми“. Бан Ки-Мун подчерта, че насърчава „лидерите да акцентират върху положителна инерция на момента. Тя ще бъде от решаващо значение когато започнат да се борят с разрешаването на явните проблеми“.

ООН се ангажира да посредничи в преговорите между двете общности в продължение на осем години, в опити целящи обединение на средиземноморския остров посредством създаване на федералното правителство. Дейността на специалният съветник на ООН за Кипър, Еспен Барт Айде, е посветена на подпомагане и улесняване на ускорени преговори между лидерите на двете общности. В последно време във фокуса на дискусиите навлязоха теми като правата на собственост, компенсации и пропускателните пунктове и др.

Бан Ки-Мун насърчи двете страни „да продължат да работят неуморно за намиране на цялостно решение на Кипърския въпрос възможно най-скоро, в името на благото на всички граждани на Кипър“. Г-н Айде, който присъства на разговорите в Давос, заяви през миналата година, че двамата лидери са продължили да постигат напредък в преговорите към „тяхната обща визия за обединен, федерален Кипър“

Мироопазващата мисия на ООН в Кипър (UNFICYP) съществува от 1964 г. с цел да се предотвратят сблъсъците между гръцката и турската страна.

Изготвил: Велислава Симеонова

Източник: UN News Centre