Бан Ки-Мун отличен за приноса си към жените и момичетата

0
1088
Visit to a Health Center and interaction with community members Bali Indonesia SG speaks with mother and kids learning about nutrition and good health practices
Visit to a Health Center and interaction with community members Bali Indonesia SG speaks with mother and kids learning about nutrition and good health practices
Снимка: UN

Поел ангажимента да предприеме мерки за подобряване на здравето и благосъстоянието на жените, децата и юношите по света, генералният секретар на ООН, Бан Ки Мун призова всички заинтересовани страни да се присъединят към движението „Всяка жена, всяко дете” . На 15 март 2016 г. – по време на едно от събитията на движението в щабквартирата на ООН, Бан Ки-Мун беше награден с първата по рода си награда за принос към развитието на жените и момичетата като признателност за неговата работа и постижения с цел подобряване и запазване на живота на жени и момичета по целия свят. Наградата беше връчена от водещата глобална застъпническа организация за здравето, правата и благосъстоянието на момичета и жени “Women Deliver”.

„Всяка жена и всяко дете“ е проект стартиран от генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун по време на срещата на високо равнище на ООН за напредъка по отношение на изпълнението на Целите на хилядолетието през 2010 г. „Всяка жена, всяко дете“ е безпрецедентно глобално движение, което мобилизира и засилва международното и националното действие от страна на правителствата, частния сектор и гражданското общество за преодоляване на основните предизвикателства, пред които са изправени жените, юношите и децата по света. Движението привежда в действие  „Глобалната стратегия за здравето на жени, деца и юноши“, която представя визията за прекратяване на всички предотвратими смъртни случаи на жени, деца и юноши в рамките на едно поколение и осигуряване на тяхното благосъстояние.

„Докато за мен е чест да получа тази награда , истинските шампиони се борят на фронтовата линия ежедневно за здравни права“ , отбеляза още генералният секретар. Това признание е доказателство за всеотдайността към работата и призът не е случаен.

Вече над 40 страни и над 120 партньори на множество заинтересовани страни са поели ангажимент към „Глобалната стратегия“ на обща стойност над  25 милиарда долара. Движението “Всяка жена, всяко дете” признава, че всички участници имат изключително важна роля за подобряване здравето на жените и децата . Повече от 40 милиарда долара са били предвидени за 2010 г., многобройни партньори са предоставили финансова и политическа подкрепа, но са необходими още усилия в тази посока.

Генералният секретар призова международната общност да вземе допълнителни мерки, за да бъде постигната повратната точка. Това би означавало спасяването на животите на 16 милиона жени и деца, предотвратяването на милиони нежелани бременности и тежки болести при децата.

Най-важната цел в момента е тази дейност да бъде продължена и поддържана. Чрез съвместната работа с всички партньори досега, вече е спасен животът на милиони жени и деца, а чрез развитието на „Глобалната стратегия“ , очакваме да постигнат пълния си потенциал.

В периода 16 – 19 май 2016 г. за четвърти пореден път ще бъде проведена най-голямата конференция, която е фокусирана главно върху здравето, правата и благосъстоянитето на жените и момичетата. Тя се организира от „Women Deliver“ на всеки 3 години, като тази ще се проведе в Копенхаген, Дания.

В началото на 2007 г. с новаторска среща се поставя началото на тези световни конференции, където здравето на майките е поставено на дневен ред в световната политика. Конференциите обединяват хиляди политици, дарители, активисти, млади хора, както и журналисти от високо ниво, за да бъде направен преглед на напредъка, предизвикателствата, както и да се настоява за нови и амбициозни ангажименти към подобряване на живота на момичетата и жените по света.

На конференцията тази година ще присъстват добре познати личности. Очаква се участие от Антъни Лейк – шести изпълнителен директор на УНИЦЕФ, Фумзиле Мламбо-Нгкука – заместник-генералният секретар на ООН и изпълнителен директор на „Жени ООН“, както и от бившия генерален секретар на ООН – Кофи Анан.

Източник: UN

Изготвил: Радостина Ненкова