[:bg]Борбата със СПИН: Какво да знаем [:]

0
1165

[:bg]cyhjiyiw8aqoqyp

Какво е ХИВ?

Това е вирус, който атакува човешката имунна система, причинявайки СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност). Вирусът причинява отслабване на имунната система и по този начин организмът става силно уязвим към заболявания. Носителят на вируса трябва да се предпазва от други заболявания, които могат да доведат до летален край. Например: инфекции, паразити, грипове… Имунната систма губи способността си да образува анти тела.

Начини на предаване

За разлика от някои остри заразни болести, при които заразяването се осъществява бързо при кихане или замърсени ръце, което е свързано с всекидневното ни общуване, при СПИН инфекцията се осъществява само по три доказани начина: по полов път, по директен кръвен път и от заразена майка на детето.

Въпреки че вирусът е открит в слюнката на някои болни, заразяването чрез целувка, особено т. нар. „суха целувка” не е осъществимо. При т. нар. „мокра целувка”  е възможно при наличие на нараняване в устната кухина.

Преливането на непроверена заразна кръв или на кръвни продукти носи голям риск от заразяване, преди да се въведе проверка на дарителската кръв. Днес, когато практиката е установена рискът е минимализиран.

Как да се предпазим?

  • Използване на предпазни средства при полов контакт;
  • Използване на индивидуални спринцовки и игли;

Статистика

Пандемията на синдрома СПИН е един от най-значителните жизнени проблеми на човечеството. Броят на заболелите е 35 мил. Всяка година се разболяват по 2, 300 000 души.

Все повече се увеличаватикономическите загуби в борбата срещу СПИН. В развитите страни разходите за болнично лечение са от 18 000 долара до 35 000 долара.

В развиващите се страни от Африка разходите за лечението на болестта заемат от 3,1 (Зимбабве) до 30,8% (Руанда) от сумите за грижи за болните и съответно от 26,5% до 63,5%  от общите бюджетни средства за здравеопазването в тези страни.

Ангажиментът да бъде прекратена епидемията на СПИН до 2030 г. е включен в Целите за устойчиво развитие, които са приети от държавите членки на ООН през септември 2015 г.

Върху материала работи: Мехмед Реджебов[:]