Да оцелееш след тропическа буря

0
968
Снимка: UNICEF
Снимка: UNICEF
Снимка: UNICEF

Хиляди семейства от Фиджи се опитват да се върнат към всекидневния си живот, след като циклона „Уинстън“ връхлетя на островите преди около три седмици. С ветрове достигащи 320 км/ч, проливен дъжд, както и 12-метрови вълни, циклонът успя да разруши хиляди домове, както и да остави повече от 80% от населението без ток.

Mного от хората, до които са стигнали предупрежденията за наближаващото бедствие, са потърсили подслон преди бурята да ги застигне. До сега правителството е отворило около 750 евакуационни центрове, където пострадалите могат да се настанят на първо време. Техният брой за момента е около 45 000 и се очаква да расте. За съжаление, малък брой от тези центрове имат течаща вода, което допълнително ще причини допълнителни затруднения за населението ако не се вземат мерки. По последни данни над 120,000 деца са засегнати от бедствието, като по този начин са подложени на високи рискови нива, засягащи тяхното здраве, безопастност, както и тяхното цялостно бъдещо развитие.

Асенака Маноно е една от майките, които е успяла на време да премести семейството си в един от тези подслони. Въпреки тесните пространства, в които тя трябва да живее със шестте си деца, едно от които е инвалид, е благодарна че са са успели на време да се евакуират и да се спасят.

Алис Клементс, представителка на УНИЦЕФ Сува, съобщава пред медиите, че разрущенията обхващат големи площи като това може да се види на снимковия материал- коли по покривите на къщите, както и разпръснати отломки от джетове са само част от щетите, които циклонът Уинстън остави след себе си.

Да се върнат обратно към нормалния си ритъм на живот ще отнеме известно време на хората от засегнатите островите, но те и не губят надежда. Училищата засега остават затворени, въпреки че правителството на Фиджи работи заедно с УНИЦЕФ по възстановяването на учебния процес в най-кратък срок. Фактът, че много от учебните заведения са засегнати от циклона би забавило връщането на децата по класните стаи. Единствено летището преустанови работата си, за да може да снабдява нацията с най-необходимото на първо време. УНИЦЕФ, играещ важна роля във възстановителния период, отговори на кризата с някои конкретни действия:

  • на повече от 26 000 души им е осигурен достъп до питейна вода, както и санитарна помощ
  • Ученици в 23 училища са получили образователни материали, като за много други предстои същото
  • Специализирани екипи са изпратени, за да могат да помагат на пострадалите при необходима лекарска помощ
  • Ваксини против тетанус са били осигурени на Министерството на здравеопазването

Правителството на Фиджи, заедно с организациите, озовали се на място след циклона, ще обсъждат план за бъдещи действия за по-скорошно справяне с кризата.

Изготвил: Мария Белла Донева

Източник: UNICEF