Държавите членки на НАТО започнаха да увеличават разходите си за отбрана

0
1025

20160129_160129-def-expСнимк: NATO

За първи път от няколко години насам държавите членки на НАТО преустановиха намаляването на националните си разходи за отбрана. Това стана ясно от представянето на Годишния доклад на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 28 януари.

На срещата в Уелс през 2014 г. съюзниците се договориха да увеличат разходите си за отбрана на 2% от брутния си вътрешен продукт и 20 % от разходите на Алианса да отиват за инвестиции в ново въоръжение и техника. Към момента 16 държави не само са преустановили намаляването на бюджетите си за отбрана, а дори са ги увеличили. През 2015 г. пет от държавите членки са постигнали 2%-та цел: Великобритания, Гърция, Естония, Полша и САЩ. Осем държави са похарчили 20% или повече от разходите си за отбрана за инвестиции и нови технологии. Първенци сред тях са Люксембург (35%), Полша (около 31%), Турция и САЩ (около 26%), и Франция (25%).

През 2015 г. САЩ са участвали със 72,2% от общите разходи за отбрана на НАТО, а останалите 27,8% си поделят Канада и Европейските съюзници. Сред тях Великобритания е с най-голямо участие – 6,6%, следвана от Франция с 4,9% и Германия с 4,4%.

Тенденцията показва разбирането в държавите членки, че са необходими инвестиции и санитарен минимум от разходи в областта на сигурността и отбраната, за да могат отделните страни и организацията като цяло да се адаптират към бързо променящата се среда за сигурност.

Докладът предоставя информация за дейността на НАТО в областта на мира и сигурността през 2015 г. Включва подробна информация за работата на организацията по увеличаване на способностите си за възпиране и отбрана, инвестициите в областта на сигурността, трансформацията на способности, изграждането на партньорства и отношения, споделянето на експертиза, повишаване на ролята на жените в сигурността и адаптацията на организацията, като институция, към днешните реалности.

Повече данни за разходите за отбрана на НАТО и държавите членки можете да откриете тук.

Изготвил: Виолета Върбанова