[:bg]Йемен тежко засегнат от холера и глад[:]

0
1089
Снимка: European Union/ECHO/flickr

[:bg]Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че огнищата на холера в Йемен се разпространяват с безпрецедентна скорост и това хваща неподготвени медицинските специалисти в страната.

Повече от две години военни действия в арабската държава на практика са унищожили инфраструктурата ѝ. Засегнати са множество здравни заведения, канализацията и електроразпределителната мрежа, а системата на здравеопазването и местната икономика са сринати. Тези фактори, наред с проливните дъждове, улесняват бързото разпространение на болестта.

Снимка: European Union/ECHO/Flickr

Според СЗО 23 400 души са се заразили през последните три седмици, от които 240 са починали. Това е втората епидемия на холера в Йемен от октомври м.г. насам.

СЗО е започнала изграждането на 350 центъра за лечение на холера и 2000 пунктове за орална рехидратация. Организацията съсредоточава усилията си и върху проследяването на огнищата на зараза, за да ограничи предаването на болестта. От СЗО обаче настояват, че е невъзможно Йемен да се справи сам. Досега са събрани 20% от нужните 22 млн. долара за овладяване на мащабната епидемия.

Припомняме, че преди месец международната общност обеща близо 1,1 млрд. долара в помощ на Йемен по време на специално организирано събитие в Женева. Целта му бе да се преодолее недостигът на финансиране за хуманитарните нужди на страната, възлизащи на 2,1 млрд. долара. По данни на ООН, цитирани от Би Би Си, 80% от населението на Йемен – или 19 млн. души – се нуждаят от хуманитарна помощ под една или друга форма. Огромното количество хора, които нямат достатъчно храна, превръща ситуацията в най-голямата криза на глада в света в момента.

Откривайки конференцията, Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш заяви, че „сме свидетели на глада и осакатяването на цяло едно поколение“ и че „трябва да действаме сега, за да спасим човешки животи“. Гутереш отбеляза още, че предизвиканата от насилието криза е опустошила икономиката на страна, бедна още преди началото на конфликта, и е принудила три милиона души да напуснат домовете си, правейки невъзможно за мнозина да изкарват прехраната си.

Особено тежко е състоянието на децата, засегнати от хуманитарната криза. Генералният секретар цитира статистика, според която средно по едно дете под петгодишна възраст умира на всеки 10 минути в Йемен. „Това значи, че 50 деца ще умрат по време на днешната конференция – и всички тези смъртни случаи биха могли да бъдат предотвратени,“ добави той.

По време на конференцията Генералният секретар Гутереш обърна внимание и на друго предизвикателство, което трябва да бъде преодоляно – премахването на ограниченията в достъпа до територията на Йемен. Той призова страните в конфликта да уважават международното хуманитарно право и да позволят хуманитарните работници да достигнат безпрепятствено до хората в нужда.

Върху материала работи: Лора Йорданова

Източници: UN: (1), (2)[:]