Когато различията се слеят в обща кауза

0
1278

unaoc

Глобалният форум на Алианса на цивилизациите на ООН за седми път събра на едно място, този път в Баку, над 4 500 човека от 147 държави, сред които държавни глави, експерти от ООН, представители на неправителствени организации и младежи – всички, посветени на своята работа за опазване на мира и развиване на междукултурния диалог. В качеството си на младежки делегат на България към ООН и член на Дружество за ООН в България, имах шанса да бъда избрана сред 6 000 кандидати като единственият младежки представител от страната – голяма чест и отговорност.

Подготовката ми за форума започна два месеца преди да замина за Азербайджан. Благодарение на професионализма на организаторите и тяхното желание младежите да оставят забележима следа на този форум, всички 150 младежки представители получихме покана да работим заедно на онлайн платформа, създадена специално за събитието.

В рамките на платформата имахме за задача да преосмислим културните си различия чрез специална методика, предоставена от Алианса, да представим проектите на своята организация през призмата на Целите за устойчиво развитие на ООН и най-вече – да сформираме екипи, с които да работим за изготвянето на разказ, въплъщаващ нашата обща визия за едно приобщаващо общество, който да представим в рамките на 2 минути и половина пред официалните гости на форума в Баку.

Последната задача се оказа най-предизвикателна. Присъединих към екипа, работещ по темата за мироопазване, в който имаше представители от 15 държави, сред които Дания, Австралия, Фиджи, Сирия, Пакистан, Либерия, Азербайджан и други – факт, който усложни комуникацията ни заради разликата в часовите пояси, но и факт, който се оказа маловажен, когато хората се обединят около обща кауза и работят с ентусиазъм и отдаденост.

Неусетно дойде денят, в който заминах за Баку. Несъмнено професионализмът на организаторите от Алианса и гостоприемността на домакините впечатлиха всеки участник. Това спомогна за бързото климатизиране на всички.

Първият ден, 25 април, бе посветен изцяло на Младежкото събитие към Глобалния форум, което откриха Върховният представител на Алианса на цивилизациите на ООН, Насир Абдулазис Ал-насер и министърът на младежта на Азербайдажн. Последва пленарна сесия със специалното участие на Пратеника на Генералния секретар на ООН по въпросите на младежта Ахмад Алендауи, който наблегнаха на нуждата от младежко включване в процесите на взимане на решения и на изграждане на устойчив мир.

По време на тази официална сесия, получих специална покана да представя българския пример в тази област и работата си като разпространител на програмата „Младежки делегат към ООН” в световен мащаб, предизвиквайки жив интерес сред останалите младежи от страни като Бразилия, Никарагуа, Еквадор, Азербайджан, Иран, Афганистан, Кения, Уганда и други, които потърсиха подкрепа и съвети, за да установят програмата у дома.

13062543_1198341576851321_6059006374999587780_n (1)
Анина и Пратеника на Генералния секретар на ООН по въпросите на младежта Ахмад Алендауи

Последва представяне на визиите за приобщаващо общество, които всеки екип представи под разнообразни форми, сред които презентации, видео материали, песни и разкази. Темите на всяка група обхващаха широк кръг предизвикателства – от равнопоставеността между половете като основа за постигане на мир до междукултурния и междурелигиозния диалог, образованието и мироопазването.

На 26 и 27 април се проведе Глобалният форум на Алианса на цивилизациите на ООН на тема „Да живеем заедно в приобщаващо общество: предизвикателство и цел“. Изказвания направиха както президентът на Азербайджан Илхам Алиев, така и президентът на Турция и министърът на външните работи на Испания – двете държави, които инициират и инвестират в създаването на Алианса на цивилизациите през 2005 г.

Участниците във форума имаха възможност да избират между повече от 30 сесии на теми, обвързани с междукултурния диалог, превенцията на екстремизма, преодоляване на езика на омразата, образование за глобално гражданство и много други. Най-голям интерес предизвика темата за радикализацията, която бе разгледана от различни гледни точки. Въздействащ бе моментът, когато религиозни лидери на четири различни вероизповедания седнаха на една маса, за да се обединят около мира като водеща ценност за всяка общност и да търсят заедно решения на съвременните проблеми с религиозния екстремизъм.

Една от приятните изненади на форума за мен бе церемонията за награждаване на десет отличени проекти за междукултурни иновации от цял свят, сред които гордо се нареди и българската организация „Международен съвет на самодейните средища“, която бе представена на церемонията от Здрава Воденичарова. Номинираният проект е за адаптиране на играта „Хлебари без границите“ на френски и испански език и разпространението й в 4 нови държави, в които има нужда от „топене на ледове“ между културите. Отличието бе връчено лично от Върховния представител на ООН за Алианса на цивилизациите, министъра на културата на Азербайджан и официален представител на BMW, спонсор на конкурса.

Анина и отличената българка, Здравка Воденичарова
Анина и отличената българка, Здравка Воденичарова

Култура, религия, разнообразие, изкуство и младежки ентусиазъм се преплетоха в едно за три дни в Баку. Несъмнено работата за опазване на мира, борба с радикализацията и постигане на междукултурен и междурелигиозен диалог не свършва с Глобалния форум на Алианса на цивилизациите на ООН. Това, което той постига ежегодно обаче, е изграждането на мост между държавите и осъществяването на връзка между организациите и активистите, които неуморно работят за позитивната промяна, мотивирани от усещането, че заедно могат да постигнат всичко.

 

Автор: Анина Йовкова, младежки делегат на България към ООН (2015-2016)

Национална програма „Български младежки делегат в ООН“ се организира за десета поредна година от Дружество за ООН в България с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България. Партньори на програмата са ISIC България и Национален младежки форум.