Международен ден за солидарност с палестинския народ – 29 ноември

0
874

o

На 29 ноември 2016 беше отбелязан Международният ден за солидарност с палестинския народ. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова световната общност да потвърди ангажимента си към отстояване правата на палестинския народ и да работи за изграждането на общо бъдеще на мир, справедливост, сигурност и достойнство, както за палестинците, така и за израелците.

В своето послание, Генералният секретар определи израелско-палестинския конфликт като „отдавна зееща рана, подхранвана с напрежение и конфликти в целия Близък изток.“

През последните години преговорите за установяване на примирие бяха неуспешни, имаше три въоръжени конфликта, хиляди убити (по-голямата част от тях – палестинци), неистови подстрекателства, терористични атаки, хиляди ракети и бомби, изстреляни по Израел от Газа, и разрастващи се незаконни израелски селища, които застрашават демократичните ценности на Израел и собствено му общество

Тази година израелските сили  разрушиха двойно повече палестински домове и други структури в сравнение с 2015 г. Газа продължава да бъде в хуманитарна криза и десетки хиляди са разселени, докато икономиката остава парализирана.

„Всичко това доведе до нарастващ гняв и фрустрация сред палестинците и до дълбоко разочарование сред израелците“, заяви г-н Бан.

„Това укрепи радикално настроените и отслаби умерените и от двете страни. Влошаването на ситуацията създава опасен вакуум в рамките на международната общност, тъй като кризи и на други места претендират за вниманието на световните лидери“, добави той.

Нещо повече, вътрешните разделения и борби на Западния бряг добавят ново тревожно измерение към парализиращата липса на палестинско единство, и подкопават демокрацията и върховенството на закона. С наближаването на 50-годишнината от израелската окупация,  перспективите за решение чрез създаването на две държави изчезват.

Независимо от това, ООН потвърди ангажимента си да работи с партньорите от Близкоизточната четворка, които наскоро изготвиха доклад за условията, необходими за успешни преговори. Допълнителните ключови заинтересовани страни включват Европейския съюз, Руската федерация, и Съединените американски щати.

Датата 29 ноември е избрана за Ден на солидарността, защото на този ден през 1947 г. Общото събрание на ООН приема резолюция за разпределение, в която е предвидено създаването на „еврейска държава“ и „арабската държава“ в рамките на Палестина, където Израел е отделен под специален международен режим. Досега само еврейската държавата Израел е започнала съществуването си.

Международният ден на солидарността е възможност да се привлече вниманието на международната общност към факта, че въпросът за Палестина не е решен и че нейният народ все още трябва да постига своите неотменими права, а именно – правото на самоопределение, без външна намеса.

palestina

Източници: UN News Centre

Върху материала работи: Светла Стойчева

NO COMMENTS