[:bg]Надя Мурад и Ламия Башар отличени с наградата „Сахаров“ за 2016 г.[:]

2
1407

[:bg]

nadia-murad-basee__lamiya-aji-bashar_ali_ferzat-2016
Снимка: European Parliament

Надя Мурад и Ламия Башар са тазгодишните носителки на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта. Решението бе обявено от председателя на Парламента Мартин Шулц на 27 октомври след заседание с ръководителите на политическите групи. Двете млади жени успяват да избягат от сексуално робство при ИДИЛ и да разкажат на света за преследването на своята малцинствена общност – езидите, от страна на терористите. Награждаването ще се състои на 14 декември в Страсбург.

Двете жени оцеляват след сексуално робство при „Ислямска държава“ и се превръщат в говорителки на жените, станали жертви на систематичното използване на сексуално насилие от страна на терористите. Те се застъпват публично и за язидската общност в Ирак – религиозно малцинство, подложено на геноцид от ИДИЛ.

И двете са от село Кочо, в близост до гр. Синжар в северната част на Ирак. На 3 август 2014 г. ИДИЛ избива всички мъже в селото и отвлича млади жени, в това число Ламия Башар, Надя Мурад и техните сестри. Те са купувани, препродавани нееднократно и експлоатирани като сексуални робини.

През ноември 2014 г. Мурад успява да избяга с помощта на съседско семейство, което я извежда тайно извън територията, контролирана от ИДИЛ. Това ѝ дава възможност да се насочи към лагер за бежанци в Северен Ирак, а по-късно и към Германия. Година по-късно, през декември 2015 г., на първото заседание на Съвета за сигурност на ООН по въпросите на трафика на хора Мурад изнася вълнуваща реч, в която описва своите преживявания.

През септември 2016 г. тя става първия посланик на добра воля на Службата на ООН по наркотиците и престъпността за достойнството на жертвите на трафика на хора, като взема участие в световни и местни инициативи за повишаване на осведомеността относно тежкото положение на безбройните жертви на трафика на хора. През октомври 2016 г. Съветът на Европа я удостоява с наградата „Вацлав Хавел“ за принос в областта на правата на човека.

Ламия Башар няколкократно прави опити за бягство и през април 2016 г. най-сетне успява да се спаси благодарение на помощта на своето семейство, което заплаща възнаграждение на местни контрабандисти на хора. Докато бяга в посока към територията, контролирана от иракското правителство, следвана от бойци на ИДИЛ, край нея избухва противопехотна мина. Две нейни спътнички са убити, а тя самата е ранена и почти загубва зрението си. В крайна сметка успява да се спаси и впоследствие е изпратена на лечение в Германия, където тя се свързва със своите оцелели братя и сестри.

От възстановяването си насам Ламия Башар извършва активна дейност за повишаване на осведомеността относно тежкото положение на язидската общност и оказва подкрепа на жени и деца, станали жертви на робството и жестокостите от страна на ИДИЛ.

Финалистите

Другите финалисти за наградата за 2016 г. бяха турският журналист Джан Дюндар и татарският активист от Крим Мустафа Джемилев. Научете повече за тях тук.

Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Нейното финансово измерение е в размер на 50 000 евро. Миналата година наградата бе присъдена на блогъра от Саудитска Арабия Раиф Бадауи.

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България[:]

2 COMMENTS

Comments are closed.