[:bg]На 16 септември отбелязваме Международния ден за опазване на озоновия слой[:]

[:bg] 

Днес отбелязваме Международния ден за опазване на озоновия слой – денят, в който през 1987 г. бе подписан Монреалският протокол за веществата, които нарушават озоновия слой, като през 2017 г. отбелязваме и неговата 30-та годишнина. По този повод служители на ООН, включително генералният секретар Антонио Гутереш, подчертаха приноса на Монреалския протокол, към който вече са се присъединили над 180 страни.

„Когато учените откриха, че продукти от нашето ежедневие, унищожават крехкия озонов слой, светът реагира с Монреалския протокол“, заяви г-н Гутереш в посланието си по случай Международния ден.

„Той обединява правителства, компании, лекари, учени и граждани, с цел да обърне щетите [и] да спаси милиони хора от рак на кожата и катаракта всяка година.“

В посланието си г-н Гутереш подчерта значението на Монреалския протокол в борбата с бедността, справяне с изменението на климата и защита на хранителната верига. Той още отбеляза, че благодарение на договора са създадени нови възможности за бизнес, подчертавайки, че ще спести на глобалната икономика над два трилиона долара до 2050 г.

Като част от отбелязването на Деня, Секретариатът на озона (който подкрепя страните по Протокола при осъществяването на действия за защита на озоновия слой) в партньорство с Марвел, компанията зад някои от най-обичаните супергерои в света, провежда кампанията #OzoneHeroes, която цели да подчертае постиженията на протокола и да увеличи общественото признание за неговия успех и въздействие.

В своето послание, отбелязващо годишнината, ръководителят на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) Ерик Солхайм приветства глобалните усилия в подкрепа на Протокола за опазване на здравето и благосъстоянието на милиони.

„Тази колективна сила е ефективна само заради индивидуалните действия на озоновите герои навсякъде“, подчерта той, като призова всички заинтересовани страни да отбележат годишнината, за да подкрепят ратифицирането на изменението от Кигали на Монреалския протокол, за да се спре увреждането на планетата с флуоровъглеводороди.

„Но за да стане това, всички ние трябва да бъдем Озонови герои.“

 

Източник и снимка: UN News Centre[:]