„Нестле“ в обвинение за експлоатация на детски труд в Кот д’Ивоар

0
1883

428_Law.jpg-960x340

Отхвърлен беше искът на „Нестле“ за обжалване по делото за експлоатация на детски труд от Върховния съд на САЩ, съобщава Deutsche Welle (DW). Един от най-големите хранителни производители в света, заедно със стоковите гиганти „Каргил“ и „Арчър-Даниел-Мидланд“ (АДМ) бяха обвинени в подпомагане и подстрекаване към експлоатация на детски труд изразяваща се най-вече в събирането на реколта от какао в Кот д’Ивоар.

Случаят стана известен след заведеното дело през 2005 г. от бивши жертви от Мали, Южна Африка.

Решението на Върховния съд да не разгледа обжалването, продължава решението на апелативния съд в Сан Франциско, който през 2014 г. отхвърли иска за обжалване от трите компании. Участници в процеса споделят, че компаниите са участвали активно в нарушаването на човешки права като са купували какао от Кот д’Ивоар, въпреки че са били наясно, че робството сред деца е дълбоко вкоренено в мултимилиардната шоколадова индустрия. Не само това, но се твърди, че компаниите са помагали на местните фермери както с финансови средства така и с техника, осигурявайки си по този начин възможно най-ниската изкупна цена на какаото.

В иска си за обжалване, „Нестле“ се позовават на решение от 2013 г., в което Висшия съд не допуска разглеждането на сходно дело, цитирайки Устав от 1789 г., в който се постановява, че ще се разглеждат нарушения на международното право само ако те са извършени на територията на САЩ. До този момент редица компании са успели да избегнат съдебни битки позовавайки се на същия устав.

В писмено изявление до DW,  хранителната компанията заявява, че “Висшия съд все пак може да прегледа делото в по-късен период. От изявлението разбираме, че по-ниските съдебни инстанции ще се заемат със случая. Очакваме тези съдебни производства на по-ниска инстанция и вярваме силно, че правото и фактите са на наша страна.”

Компанията нарече експлоатацията на детски труд “неприемлива” и допълни че “това е против всичко, зад което „Нестле“ стои”.

Въпреки това, Аби МакГил, директор на базирания във Вашингтон Международен форум за трудовите права, заяви пред DW, че “скорошно изследване показва, как близо 2,1 млн. деца в региона на Кот д’Ивоар и Гана са били въвлечени в насилствена експлоатация за ползите на какаовата индустрия.” Според МакГил „Нестле“ е сред компаниите купуващи какао.

Международния форум за трудови права подпомага в началото ищците да изградят делото си срещу мултинационалните компании, но от известно време не е въвлечен в процедурата. МакГил нарече решението на Висшия съд “стъпка в правилната посока към корпоративната отговорност”.

Делото беше водено въпреки публичните изявления от страна на „Нестле“. През 2001 г., компанията беше сред най-големите производители на шоколад, които подписаха международно споразумение, целящо да прекрати детския труд. Десет години по-късно, „Нестле“ ангажира Асоциацията за справедлив труд да съблюдава производствените пътеки в целия регион.

МакГил съобщава още, че досега всички тези усилия са били безплодни “защото не са били фокусирани върху подобрението на поминъка на фермерите, които са прекалено бедни – съответно им е невъзможно да осигурят на работниците си основната надница”.

Тя апелира за по-критичен поглед върху ефикасността на мултинационалните програми, които се занимават с експлоатацията в какаовата индустрия и призова регулаторите да се фокусират върху проследимите действия в самите конгломерати.

Изготвил: Белослава Димитрова

Източници