Образование и репродуктивно здраве за момичетата

0
1062
Снимка: UNFPA India/Arvind Jodna
Снимка: UNFPA India/Arvind Jodna
Снимка: UNFPA India/Arvind Jodna

Инвестирането в развитието на подрастващите момичета и най-вече в тяхното образование, здраве и права, ще осигури устойчиво развитие за всички. Това твърдят говорители на ООН, представители на правителството, експерти и млади жени, които се събраха на 11 март на специално събитие в седалището на ООН.

Според Фонда на ООН за населението (UNFPA) в момента има около 600 милиона подрастващи момичета със специфични нужди, предизвикателства и стремежи за бъдещето. Тяхното благоденствие е от решаващо значение за постигането на ключовите икономически и социални цели. Те включват конкурентна работна сила, устойчив икономически растеж, подобрено управление и активни  граждански общества.

В същото време изследванията показват, че колкото по-дълго момичетата се обучавват в училище, толкова по-добре платени работни позиции заемат след това и толкова по-малко са зависими от семействата си. Всяка година от средното образование на момичетата увеличава бъдещите им заплати с до 20 на 100. Също така около 90% от спечелените доходи от жени се реинвестират в семействата. Това надминава инвестициите на мъжете двойно и дори тройно.

По време на събитието, организирано от Фонда на ООН за населението и ООН Жени във връзка с предстоящата среща на Комисията по статута на жените, заместник-генералния секретар Ян Елиасон каза, че да ходиш на училище не представлява акт на смелост, но в твърде много части по света момичетата рискуват живота си само, за да присъстват в клас. Тя добавя още:

„Едно момиче не бива да бъде принуждавано да се жени толкова рано, когато тялото му все още не е готово за раждане. Въпреки това много от тях биват сгодявани на възраст, на която би трябвало да се учат да четат. Подрастващите момичета никога не бива да бъдат обект на спорове или насилие, но всички ние знаем, че при конфликт момичетата са изнасилвани с цел унижение. Това деморализира и разрушава цялата общност“.

Момичетата, подложени на бедност, ранен брак, генитално осакатяване и други злоупотреби всъщност имат голям потенциал за прогрес в собствените си домове. Елиасон припомня, че Организацията на Обединените нации е имала мандат за равенство между половете още от деня, в който е създадена.

„Първите редове на нашата Харта ни ангажират с равните права на мъжете и жените“, подчерта още той. „Сега имаме нов монументален тласък за равенство благодарение на Програмата за устойчиво развитие 2030 г.“. Целите, които стоят в основата на тази програма ангажират световната общност да даде на момичетата възможностите, които те заслужават по пътя към зрелостта. Стремежът е да се осигури сексуална и репродуктивна информираност, която ще им помогне да избегнат нежелана бременност и ще спре разпространението на полово предавани болести.

„Усложненията при бременност и раждане са една от водещите причини за смърт при момичетата на възраст между 15 и 19 години“, казва Фумзиле Мламбо-Нгкука, изпълнителен директор на ООН Жени. И добавя още – „Момичетата, които са били подложени на генитално осакатяване са особено податливи на усложнения при раждане“. От името на ООН Жени тя призовава всички държави да отменят дискриминационните закони, които създават пречка за жените и момичетата в сферата на образованието, достъпа до образование, достойните работни места и равното заплащане.

Източник: UN News Centre

Върху материала работи: Нанси Борисова